Cortenstaal: vijf keer anders, vijf keer verbluffend mooi

plantenbak roestige kleur

Is het roest? Is het koper? Je hebt het je vast al eens afgevraagd, als je weer ergens een gevelpaneel zag of een tuinornament in die hele typische oranje-roestbruine kleur. Er is maar één juist antwoord: het is cortenstaal. En je kan er véél kanten mee uit.

Cortenstaal: what’s in a name?

You hate it or you love it. Als je in die laatste categorie zit, wil je – voor je er mee aan de slag gaat – misschien dit wel weten: het is een soort van staal, waar koper en chroom aan zijn toegevoegd. Qua sterkte gaat het ongeveer even lang mee als andere stalen, maar het biedt een extra voordeel: cortenstaal is weerbestendig. De componenten chroom en koper zorgen ervoor dat het materiaal een dichte oxidehuid krijgt, met een langere levensduur tot gevolg. Het staal ónder die huid blijft gevoelig voor roesten, maar de oxide zorgt ervoor dat dat proces vertraagd wordt. Zelfs extra verf of een beschermende coating zijn niet nodig: de natuurelementen doen hun werk. Wél onvermijdelijk: de kleurverandering. Cortenstaal verandert van kleur al naargelang de weersomstandigheden waar het aan wordt blootgesteld. Soms bruin, soms oranje, soms roest.

Dit soort staal wordt courant gebruikt in staalconstructies, scheepscontainers en scheepsbouw. Maar ook veel dichter bij huis kom je cortenstaal tegen. Wacht dacht je van deze vijf toepassingen?

Kunstzinnig materiaal

toren uit cortenstaalLoop eens een beeldenpark in, en je zal zeker stoten op cortenstaal. Op rotondes, dorpspleinen, in kiosken of bij toeristische attracties: cortenstaal is een echte klassieker. Kunstenaars houden van de roestkleur, en het organische verkleuringsproces.

Als blikvanger voor je gevel

In de moderne architectuur wordt cortenstaal gebruikt als gevelbekleding. Je héle huis in een gehele laag verpakken is misschien wat over the top. Maar één enkel paneel kan je huis een heel bijzondere uitstraling geven.

Om je tuin op te fleuren

plantenbak roestige kleur

Prachtige plantenbak door I4Design

Je tuinmeubelen, plantenbak, afscheiding of afsluiting van je tuinborder: waarom niet in cortenstaal? De kleur combineert mooi met natuurpracht, én groeit mee met je tuin. Reken op een duurtijd van twee jaar voor het staal de typische roestkleur krijgt. In welke intensiteit dat is, hangt af van de omstandigheden. Vochtigheid, temperatuur en stand ten opzichte van de zon spelen daarin een belangrijke rol.

Maak het gezellig met een vuurtje

vuurkorf roest staal

Eigenzinnige vuurkof FLINT in cortenstaal door Jokjor

Cortenstaal is een prima materiaal voor een vuurkorf, omdat het wind en weer doorstaat. Dat betekent dat jij hem gewoon de hele winter kan laten buitenstaan. De eerste weken zal je korf nog mooi glimmen. Maar al snel zal zich een beschermingslaag vormen.

Hou er wél rekening mee: in combinatie met regenval kan er soms wat roest naar beneden komen. Dat kan voor vervelende vlekken zorgen op je terras. Plaats de vuurkorf op het gras of bescherm de ondergrond.

Brievenbus met pit

moderne brievenbus cortenstaal

Een stoere brievenbus door Ambrosia Design

Een brievenbus hoeft niet altijd uit natuursteen te zijn, of eruitzien als een vogelhuis op een paal. Cortenstaal leent zich uitstekend voor brievenbussen. Hoe langer de leefduur, hoe rijker de kleur. En omdat het acht keer langer meegaat dan gewoon staal biedt het een langetermijnoplossing voor het ontvangen van al je brieven, facturen en reclamefolders.

11/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?