De accentmuur: steek je interieur snel en gemakkelijk in een nieuw jasje

roze accentmuur met witte bloemen in roze slaapkamer

Is je interieur wel aan wat vernieuwing toe, maar heb je geen tijd of budget voor een grote renovatie? Ga dan voor een accentmuur! Die geeft je woning meteen een hele andere uitstraling. Hoe je je muur schildert, behangt of van een ander soort muurbekleding voorziet zonder van je interieur een heuse kakofonie te maken, lees je hier.

Kies de juiste muur voor je accentmuur

Het klinkt zo logisch, maar toch mispakken velen zich eraan: kies de juiste muur om te accentueren! Je accentmuur kan de kamer immers vergroten… maar ook verkleinen.

  • Je plafondmuur als accentmuur? Dan lijkt je interieur kleiner en dus ook intiemer. Je plafond accentueren is vooral een goed idee als je een grote loft hebt met hoge plafonds.
  • De achterste muur (en dus de muur die je ziet wanneer je de kamer binnenkomt) accentueren? Ook dat geeft een intiemer gevoel.
  • De zijdelingse muur accentueren? Dan ziet de ruimte er net langer uit: ideaal als je kamer eigenlijk niet zo groot is.
oranje accentmuur met schouw in salon
Zet die schouw extra in de verf door hem in de accentmuur te verwerken

Opgelet: kies maar één muur als accentmuur. Plaats je die in een ruimte die je veel gebruikt, zoals bijvoorbeeld de woonkamer? Zet die dan achter de zetel: je wilt geen hoofdpijn krijgen door er heel de tijd op te kijken.

Kies de juiste helderheid voor je accentmuur

Licht versus donker

De eerste keuze die je moet maken, is of je voor een lichte of een donkere kleur gaat. Dat beslis je op basis van de natuurlijke lichtinval. Waarom? Een kamer waar de zon niet binnen schijnt, lijkt al snel veel donkerder en daardoor ook kleiner. Kies daar dus zeker voor een lichtere kleur, dat vergroot meteen het ruimtegevoel. Heb je net veel natuurlijk zonlicht, kun je gerust een beetje donkerder gaan.

slaapkamer met blauw wolkjespatroon tegen muur
Door je accentkleur licht te houden, lijkt je kamer groter! Extra tip: de accentmuur hoeft helemaal niet egaal te zijn.

Klein versus groot

Ook de grootte van je accentmuur is heel belangrijk. De regel is: hoe groter de muur, hoe zachter de kleurtint. Een felle muur met een kleine oppervlakte maakt evenveel indruk dan een zachte muur met een grote oppervlakte. Met een grote felle muur moet je trouwens sowieso oppassen: die kan al snel schreeuwerig ogen.

roze accentmuur in 2019 interieur
Extra tip: mix and match je meubels met de kleur van de accentmuur!

Mat versus glans

Glansverf of matte verf: het is een veelgestelde vraag. Over het algemeen geldt: glans is druk maar fris, mat is intiemer en gezelliger. Al raden wij je aan om alleen kleinere muren in glansverf te schilderen. Je interieur lijkt anders al snel heel druk.

Glanzende paarse spatwand moderne keuken
De spatwand in de keuken is perfect om een glanzende accentmuur van te maken!

Kies de juiste bekleding voor je accentmuur

Om een accentmuur te creëren, dacht je waarschijnlijk onmiddellijk aan een fel kleurtje of behangpapier met een leuk patroon. En dat is natuurlijk de bekendste en populairste manier. Maar je hebt nog mogelijkheden! Wat dacht je van een muur uit hout, baksteen of zelfs mozaïekjes? Ook die valt op en geeft meteen wat meer sfeer aan jouw interieur. Of denk zelfs helemaal out of the box en schrijf of kleur zelf iets op je muren!

bakstenen accentmuur in slaapkamer
Die bakstenen wegwerken? Nee hoor, je creëert er een aangename, gezellige sfeer mee!

Tip: Niet helemaal zeker van je kleur of patroon? Vraag dan een staal mee en schilder of plak die al even tegen de muur. Zo kijk jij eerst even of het echt wel de kleur of het patroon is dat jij wilt.

Muur met houten patronen, verschillende bruintinten, visgraatmotief, gele sofa
Eigenlijk is er maar één echte regel: laat je creativiteit de vrije loop!

Nog iemand nodig om je behang– of schilderwerken uit te voeren? Maak dan zeker gebruik van de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea: zo vergelijk jij gemakkelijk verschillende schilders en behanger met elkaar!

15/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?