Bouwtrends 2013: innovatieve woning indeling

We moeten steeds meer bouwen op kleine bouwpercelen. De oplossing? In de hoogte bouwen! Een woning met drie, vier of vijf verdiepingen is geen uitzondering meer. Bovendien kan je zo creatief omspringen met de ruimte.

Bouwgrondtekort

België raakt volgebouwd en we gaan steeds kleiner wonen. We moeten dus ook zoeken naar alternatieve en betaalbare oplossingen. Creatief met ruimte omspringen is aan de orde. Dit leidt tot een markante bouwtrend voor 2013: we zoeken extra ruimte in de hoogte. Mensen bouwen eengezinswoningen op een kleine oppervlakte maar met drie, vier of zelfs vijf verdiepingen. Heel wat rijhuizen in de stad krijgen een nieuw dak met een extra verdieping eronder, al dan niet afgewerkt met een dakterras. Bijkomend voordeel: in de stad kan je echt zuinig bouwen als je hoog bouwt. Hoe meer zon, hoe zuiniger.

Verticaal wonen, nieuwe woning indeling

Daardoor wordt ook vaak de indeling van de woning grondig gewijzigd, wat voor een volledig andere beleving van de woning zorgt. Hoe zo’n innovatieve indeling eruit ziet? Neem nu een woning met vier verdiepingen. De benedenverdieping herbergt niet langer de keuken en eetruimte, die naar hogere en dus ook lichtere etages verhuizen. De benedenverdieping is ideaal voor een berging en een bureauruimte, eventueel ook om klanten te ontvangen. Op de eerste verdieping worden de slaapkamers en badkamer ondergebracht, die zo klein mogelijk gehouden worden. Op de derde verdieping is het de beurt aan de keuken en eetruimte. Van daaruit bereik je via een trap de salonverdieping met grote raampartijen, die mogelijk uitgeven op een dakterras. Conclusie: keuken, eetkamer en salon verhuizen naar de hoogste verdiepingen, met meer licht. Door het geheel open te houden, behoud je een echt ruimtegevoel in de woning. En plots wordt een goederenliftje weer handig in huis!

Een mooi voorbeeld is de rijwoning van Luc en Katrien in de Antwerpse wijk Zurenborg. Op een bouwperceel van 34 vierkante meter bouwde het koppel tien jaar geleden een moderne en lichte woning van 5 verdiepingen opgetrokken in staalskeletbouw. De voor- en achtergevel bestaan grotendeels uit glas. De ruimtes lopen in elkaar over en zorgen dat het licht ook het gelijkvloers kan bereiken. Kijk maar!

 

Deze woning werd ontworpen door Luc Rogiers van St.Ar.T Architecten.

 

14/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?