Bibliothecaris in bijberoep: 7 manieren om je boekenkast in te richten

Bibliothecaris in bijberoep: 7 manieren om je boekenkast in te richten
Een boekenkast is voor veel lezers het pronkstuk van de kamer. Maar al je boeken lukraak door elkaar zetten: dat is noch mooi, noch efficiënt. Wil je graag een eigen systeem ontwikkelen voor de inrichting van je boekenkast? Deze sorteersystemen zetten je alvast op weg:

1. Op genre

Om te beginnen kun je een onderscheid maken tussen fictie en non-fictie, waarna je verder indeelt volgens genre. Voor fictie zijn de bekendere genres detectives, literatuur, young adult, fantasy, sciencefiction, thrillers en sprookjes, terwijl je non-fictie bijvoorbeeld kunt indelen op tuinieren, koken, geschiedenis, biografie, biologie, encyclopedie, ... Als je echt een grote collectie hebt, kun je nog subcategorieën aanmaken.

2. Op alfabet

Een andere voor de hand liggende en veelgebruikte methode is sorteren op alfabet, met name op titel of de achternaam van de auteur. Dat valt ook heel goed te combineren met sorteren op genre.

3. Op datum

Er zijn verschillende manieren om op datum te sorteren. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe aankopen steeds aan het einde van je verzameling bijzetten. Zo kom je nooit plaats te kort. Als je daarentegen veel boeken uit verschillende tijdsperiodes hebt, kun je sorteren op het jaar waarin ze zijn geschreven.

Bibliothecaris in bijberoep: 7 manieren om je boekenkast in te richten4. Op kleur

Hoewel een echte bibliothecaris natuurlijk nooit op kleur zou sorteren, valt niet te ontkennen dat dit sorteersysteem tot een prachtig resultaat leidt. Je kunt een aparte plank wijden aan elke kleur, of je boeken juist zo neerzetten dat er een bepaald patroon of kleurverloop ontstaat. Tip: heb je niet genoeg boeken van dezelfde kleur? Wikkel er dan een paar in kaftpapier om een kleurcategorie compleet te maken. Zo voorkom je bovendien dat de rug zou verkleuren door de zon, of dat je bepaalde boekenseries zou moeten opsplitsen omdat iedere kaft een andere kleur heeft.

5. Op gebruiksfrequentie

Dit sorteersysteem werkt erg goed als je bepaalde boeken zeer vaak gebruikt voor bijvoorbeeld onderzoek. De boeken die je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, terwijl je de hoogste en laagste planken gebruikt voor boeken die je zelden of nooit openslaat.

6. Op hoogte

Als er grote formaatverschillen in je boeken zitten, kan het ’n optie zijn om op hoogte te sorteren. Plaats de grootste boeken op de laagste plank en laat de boeken kleiner worden naarmate ze hoger in de kast staan. Zo ga je zeker bij kleine kasten efficiënt met de ruimte om, omdat je de plankhoogte kunt aanpassen aan je boeken. Een bijkomend voordeel is dat dit er ordelijk uitziet.

7. Speciale plankjes om je boekenkast in te richten

Heb je een groot aantal boeken dat je nog moet uitlezen? Dan kun je daar een bepaalde plank aan wijden. Of heb je bepaalde speciale boeken? Verhalen die je leven veranderd hebben? Unieke eerste edities? Die komen goed tot hun recht op een eigen plank!