Batibouw 2014: deze vijf interieurtrends bezorgen je een wow-gevoel!

Voor woon- en interieurliefhebbers is het elk jaar opnieuw uitkijken naar eind februari. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Batibouw. De intussen 55ste editie van het bouwsalon vindt dit jaar plaats van 20 februari tot 2 maart in Brussels Expo. Thema’s in 2014 zijn duurzaam bouwen, betaalbaar wonen en hout. Wil je perfect voorbereid naar de grootste bouwbeurs van de Benelux trekken? Dan ben je maar beter op de hoogte van de nieuwste interieurontwikkelingen. Met onze lijst van vijf inspirerende interieurtrends laat je niets aan het toeval over!

1. Ecologisch design: rode draad in alle interieurtrends

Duurzaam bouwen en ecologisch design zijn al langer aan het opkomen, maar vandaag kan je er niet meer omheen. Massaproductie keren we massaal de rug toe en moet plaats ruimen voor authenticiteit en ambacht. Of het nu om een keukentafel of een salonkastje gaat, we kopen bij voorkeur meubels en accessoires met een uniek karakter die het liefst ook nog eens op een duurzame manier geproduceerd zijn.

Volgens trendwatchers keren de huidige interieurtrends zich af van materiële hebzucht, zonder daarom aan kwaliteit in te boeten. Hoe doen we dat precies? Door te kiezen voor vintage of betaalbaar – veelal Scandinavisch – design van winkels zoals zoals espoo, Goldwood Interiors, The Recollection of Hay.

Less is more: het is niet de kwantiteit die telt, maar de kwaliteit. In de keuze van bouwmaterialen betekent dat vaak een terugkeer naar de natuur. Onbewerkt hout, glas, koper, messing, … het zijn stuk voor stuk materialen die we in 2014 nog geregeld zullen tegenkomen.

2. Hout: terug van nooit weggeweest

De hang naar authenticiteit, warmte en gezelligheid betekent automatisch een terugkeer naar hout, niet voor niets een centraal thema op Batibouw 2014 en een van de opvallendste interieurtrends. Of het nu om je interieur, je terras, je vloer- of wandbekleding gaat, hout is alomtegenwoordig. Dit prachtige materiaal geeft je woning een klassevolle en tegelijk duurzame uitstraling. Bovendien leent het zich tot elke interieurstijl. 

Ook op plaatsen waar hout vroeger ‘not done’ was, is het vandaag dankzij allerlei innovaties geen taboe meer. Hout als werkblad in de keuken? Het oogt niet alleen mooi maar heeft ook nog eens als voordeel dat je het als snijplank kan gebruiken. Dankzij watervaste behandelingen doet hout eveneens zijn intrede in de badkamer.

De onwaarschijnlijke opmars van hout is grotendeels te danken aan de Scandinavische invloed op de hedendaagse interieurinrichting. De grote houten tafels in menig interieurblad zijn daar een mooi voorbeeld van. De Scandinaviërs weten met hun verweerde design meubels als geen ander een gevoel van echtheid op te wekken.

3. Zeg het met blauw

De Amerikaanse kleurgigant Pantone heeft Radiant Orchid, het stralende lilapaars van orchideeën, dit jaar uitgeroepen tot kleur van het jaar. Het Nederlandse verfbedrijf Akzo Nobel koos dan weer voor teal, het groenblauw dat refereert aan de felgekleurde strook op het hoofd van een taling. Wie op zoek is naar nieuwe, verfrissende tinten voor zijn interieur, kan dus best voor een blauwnuance gaan. 

Blauw- of paarstinten passen zowel bij een landelijk als bij een modern interieur. Deze kleuren volgen de tendens om meer evenwicht en harmonie in het interieur te introduceren en tegelijk natuurlijke accenten te leggen. Ook het Finse designmerk iittalla liet zich voor zijn kleur van het jaar inspireren door de hang naar rust en mysterie. Met regenblauw koos het voor een combinatie van romantiek en weemoed. De kleur verwijst naar het zogeheten ‘heure bleue’, het magische blauwe licht bij het eerste gloren.

4. Slimme apparatuur: duurzaamheid troef!

Dat internetgigant Google zopas nog Nest overnam, zegt alles over het toenemende belang van slimme huisapparatuur. Nest is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in slimme thermostaten en rookmelders. Dergelijk systemen maken ook in Europa hun intrede. Ze zijn energiezuinig en gaan spaarzaam om met water. En natuurlijk kan je ze bedienen met je smartphone of tablet. 

Een sensor in je koelkast die de houdbaarheid van je groenten en vlees in het oog houdt? Het is geen fictie meer, maar realiteit. Ook op het vlak van verlichting zijn de slimme innovaties amper bij te houden. Thuisautomatisering is niet alleen handig, het is ook een esthetische meerwaarde. Schakelaars, draden, … ze zijn voorgoed verleden tijd. Deze combinatie van functionaliteit en esthetiek typeert de hedendaagse interieurtrends.

5. De tuin, die haal je toch gewoon in huis?

Genieten van de tuin, in 2014 kan het zowel in de zomer als in de winter! Je importeert het groen in je woonkamer, zodat je er het hele jaar door van kan genieten. Denk maar aan een hangende kruidentuin, die je keukenwand een frisse toets geeft. Ook opvallende cactussen of vetplanten zijn weer helemaal in. Heb je geen groene vingers? Laat het zware werk dan over aan een expert. Op die manier ben je er zeker van dat elke plant binnen je interieur past en het naar een hoger niveau tilt.

21/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?