Stille ventilatie in de badkamer? Hierop moet je letten

Stille ventilatie

Een ventilatiesysteem dat té nadrukkelijk aanwezig is in de badkamer omdat het te veel lawaai maakt, is een doorn in het oog van al wie rust verkiest tijdens zijn ochtend- of avondlijke badkamerritueel. Maar bestaat dat dan, een stil ventilatiesysteem? Gelukkig wel. Hier moet je zeker op letten.

Stille ventilatieroosters

Stille ventilatie Je komt het vaak tegen in hotels: een badkamerventilatie die nadrukkelijk begint te ronken zodra je de deur opent. Dat is natuurlijk iets wat je te allen tijde wilt vermijden in je eigen badkamer. Gelukkig bestaat er ook stille ventilatie, meestal in de vorm van ventilatieroosters met ingebouwde geluidsdempers. Die zorgen ervoor dat noch het geluid van buitenaf, nocht dat van binnen, storend wordt, terwijl het ventilatiesysteem toch volop draait. Zo’n stil systeem – bijvoorbeeld ‘Silent’ van Soler & Palau – wordt vaak in de badkamer geïnstalleerd.

Modulair systeem

Een voorbeeld van een luchtverdeelsysteem dat een uitstekende geluidsdemping voorziet, is de Zehnder Comfowell. Die bestaat uit een verdeelkast met ingebouwde geluidsdemper, die je als los element of in combinatie met andere onderdelen van het Comfowell-systeem kunt gebruiken. Deze stille ventilator wordt zowel in C- als D-ventilatiesystemen gebruikt én in alle kamers van het huis.

Stille ventilatieWelk ventilatiesysteem kies je?

Het ene ventilatiesysteem geeft meer risico op geluidshinder dan het andere. Alles hangt af van de mate waarin er geluid van buiten naar binnen kan komen. Zo verhoog je het risico op een lawaaierige ventilatie wanneer je kiest voor een ventilatiesysteem met roosters in de muren, waarlangs de lucht aan- of afgevoerd wordt. Die roosters vormen ook voor het geluid een verbindingskanaal.

Het risico op geluidshinder neemt af wanneer je ervoor zorgt dat de ventilatieroosters zich niet in muren, maar in het dak of op zolder bevinden. Ga je bouwen of verbouwen? Neem dan de ventilatiekwestie zeker op in het vragenlijstje voor de architect of aannemer. Zo vermijd je problemen achteraf, en geniet je gegarandeerd van stille ventilatie. In de badkamer, maar ook in alle andere kamers!

31/08/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?