Jouw droombadkamer? 5 tips voor het ideale badkamermeubel!

houten badkamer, twee witte opstaande wastafels

De blikvanger in je badkamer? Dat is natuurlijk het badkamermeubel! Naast er simpelweg stijlvol uitzien, moet dat uiteraard ook handig zijn. Voldoende opbergruimte, comfortabele afmetingen, een correcte prijs … Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen: dankzij deze vijf tips heb jij in geen tijd het perfecte meubel gekozen.

Tip 1: Laat de personen die de badkamer gebruiken, de afmetingen bepalen

Een badkamermeubel kopen doe je natuurlijk niet vooraleer je de juiste afmetingen kent. Je wilt toch comfortabel aan je wastafel staan?! Gelukkig weten wij perfect hoe groot dat meubel precies moet zijn!

  • Reken per persoon minstens 75 centimeter breedte. Ga je voor een dubbele lavabo, is die het best minstens 140 centimeter breed. Zo poets je comfortabel met twee naast elkaar je tanden.
  • Graag nog wat plek om je tandpasta en zeepjes te leggen? Zorg dan voor een diepte van zeker 50 centimeter.
  • En de hoogte? Die hangt af van je wastafel. Is die ingebouwd, moet de afstand van de grond tot het laagste punt van je wastafel zo’n 90 centimeter zijn. Een opstaande wastafel moet lager staan: op zo’n 70 centimeter. Uiteraard is ook de grootte van de personen die de badkamer gebruiken hierbij van belang. Hoe groter je bent, hoe hoger de wastafel mag staan.
Modern badkamermeubel, mix van materialen
Let op: vooraleer je aan de inrichting van je badkamer begint, moet je dus al weten hoeveel mensen – en vooral hoeveel mensen tegelijkertijd – van de badkamer gebruik zullen maken!

Tip 2: Zorg voor genoeg opbergruimte

Er zijn heel wat spullen die je kwijt moet in de badkamer: handdoeken, verzorgingsproducten, scheerapparaat, haardroger, wc-rollen… Zal één badkamermeubel volstaan, of heb je nog een extra kolom- en/of spiegelkast nodig?

  • De kolomkast zet je naast het badkamermeubel. Net je gezicht gewassen, maar een handdoek vergeten? Dan hoef je alleen maar je hand uit te steken!
  • De spiegelkast staat uiteraard boven het badkamermeubel. Maak de kast even breed als het meubel: zo maken twee mensen tegelijkertijd gemakkelijk gebruik van de spiegel. Daarbovenop doet die spiegel je badkamer ook nog eens groter lijken!
licht badkamermeubel, klein

Tip 3: Kies een badkamermeubel met slijtvast materiaal

En het materiaal? Ook dat is helemaal jouw beslissing! Als basis kies je het best voor duurzaam en slijtvast materiaal: het moet immers tegen water, krassen, vocht … kunnen! Niet moeilijk dat mdf, laminaat en melamine erg populair zijn. De uiteindelijke afwerking hangt af van de stijl van je interieur: in een landelijke badkamer gebruik je bijvoorbeeld (behandeld) massief hout, maar ook natuursteen, composiet en zelfs marmer zijn stijlvolle opties!

Tip 4: Houd de kleuren neutraal

En de kleuren? Die zijn het best licht en helder. Niet alleen vergroten lichte kleuren de ruimte, ze blijven ook helemaal in de mode. Denk eraan dat een badkamer zeker 10 tot zelfs 20 jaar moet meegaan! Felle kleuren en opvallende motieven vermijd je dus maar beter. Voor je het weet, ben je die alweer beu gezien.

moderne badkamer met open badkamermeubel (hout) tegen muur

Wil je toch hier en daar een fel accent? Gebruik dan liever een witte of crèmekleur als basis en vul aan met leuke, gekleurde accessoires. Koop bijvoorbeeld groene handdoeken, zorg voor gouden of zelfs zwarte kranen, of koop een leuk handdoekrekje. Ben je daarop uitgekeken, vervang je die gemakkelijk.

Tip 5: Houd steeds het budget in het achterhoofd

Tot slot raden we aan om, nog vooraleer je je badkamermeubel gaat kopen, het maximumbedrag vast te leggen. Hoeveel wil jij aan je badkamermeubilair geven? Zo overschrijd jij in de winkel toch niet plots je budget en blijf je mooi binnen je eigen financiële grenzen. Een mooi én betaalbaar meubel? Check!

04/07/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?