Je badkamer schoonmaken: 5 eco-tips

Het is niet gemakkelijk om je badkamer voortdurend te laten blinken. Water, zeep en tandpasta vormen al snel een fijne laag in je bad, douche of op je badkamermeubels. Hoe kan je ze gemakkelijk poetsen zonder ze te beschadigen met schoonmaakproducten? Wij zetten 5 praktische tips op een rijtje om je badkamer schoon te maken.

1. Een kraaknet bad: grof zout en azijn

Om te beginnen een goeie remedie voor een proper bad, recht uit de oude doos. Verspreid een laag grof zout in het bad en giet er alcoholazijn over. Spoel daarna met koud water af en de laag kalk is verdwenen!  Wanneer er minder hardnekkig vuil aanwezig is, volg je dit recept: meng een glas alcoholazijn met een half glas natriumbicarbonaat en een emmer warm water. Gebruik een soepele spons om het vuil te vegen. Nog een tip: vooraleer je bad te poetsen, raden we je aan om… net ervoor een douche te nemen. Dankzij de waterdamp zal het vuil gemakkelijker loskomen.

2. Een douchekop schoonmaken met een zakje azijn

Het is jammer wanneer een douchekop maar voor de helft werkt. Zeker wanneer je weet dat een douchekop gemakkelijk schoon te maken is. Om hem nieuw leven in te blazen, volstaat het om de douchekop gedurende enkele uren in wijnazijn onder te dompelen en met een beetje warm water te mengen. Als je een vaste douche hebt, kan je het mengsel gewoon in een hermetisch zakje gieten en het met een elastiek aan de douchekop te bevestigen.

3. Badrand poetsen met tandenborstel en vernis

Niets zo vervelend als een badrand die zwart ziet van de schimmel en de vuiligheid. Om te vermijden dat de randen stuk gaan moet je ze schoonmaken met beetje javelwater en een tandenborstel. Zodra je randen droog zijn, breng je een fijne laag doorschijnende vernis aan. Zo zijn ze volledig bestand tegen schimmels.

4. Lavabo in acryl: as van hout en citroen

Gebruik voor je lavabo’s en kranen nooit een bijtend product. Je kiest best een alcoholazijn die je met een soepele spons en een droge doek aanbrengt. Vooraleer je lavabo te poetsen, moet je hem eerst goed afspoelen. Zo verwijder je eventuele schurende deeltjes. Als je altijd een blinkende lavabo wil, hou dan een halve citroen bij de hand waarmee je af en toe de lavabo inwrijft. Hoe vreemd het ook mag klinken, voor een lavabo weer te laten schitteren, is er niets zo doeltreffend als as van hout. Gewoon een vochtige spons in de as doppen en wrijven maar.

5. Je badkamer schoonmaken: een propere badkamervloer

Om je badkamervloer te poetsen, volstaat het om je schoonmaakborstel in een mengsel van water en zwarte zeep of detergent te dompelen. Voor tegels kan je ook warm water mengen met wijnazijn en enkele druppels citroen toevoegen.

Heb je zelf nog tips en advies? Laat het ons gerust weten!

04/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?