Inbouwkraan of opbouwkraan? Dit is het beste voor jouw badkamer

Het is een moeilijke keuze: ga je voor een moderne inbouwkraan of speel je toch op veilig met een stijlvolle opbouwkraan? Hieronder sommen wij de voor- en nadelen van elke kraan even op. Zo wordt het dilemma toch net iets gemakkelijker!

Inbouwkraan voor vernieuwing

Een oase van rust dankzij de inbouwkraan

Dankzij een inbouwkraan heeft je badkamer meteen een moderne en tegelijk rustige uitstraling. Hoe dat er precies uitziet? Alleen de eigenlijke kraan en de draaiknop(pen) zijn zichtbaar, de rest zit verstopt. Daardoor komt je wastafel-, bad- of douchekraan dus rechtstreeks uit de muur. En dat heeft zo zijn voordelen:

  • Je badkamer ziet er erg luxueus uit. Extra tip: kies voor inbouwkranen in dezelfde stijl voor zowel je bad, douche als lavabo!
  • Je hebt meer ruimte op de wasbak voor al je zeepjes, make-up… en misschien zelfs een leuk plantje?!
  • Geen zin in al dat schoonmaakwerk? Een badkamer met inbouwkranen is in 1-2-3 proper.
Ingebouwde kraan in de badkamer, mozaïekmuur spatwand
Een strak interieur dankzij een ingebouwde kraan.

Voorzetwand als oplossing

Kies je voor deze strakke, moderne uitstraling, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kost een inbouwkraan gemiddeld meer dan een opbouwkraan. Waarom? Doordat zo goed als alles in de wand moet worden verwerkt, is de plaatsing vrij moeilijk. Ook reparaties zijn complexer: je kunt niet zomaar gemakkelijk even in de muur.

inbouwkraan in spiegel, witte moderne badkamer
Je inbouwkraan kan ook in de spiegel weggewerkt worden.

Bovendien is niet elke muur dik genoeg voor een inbouwkraan. Gelukkig is daar wel een eenvoudige oplossing voor: een voorzetwand! Wordt je badkamer dan niet kleiner? Ja, maar dat is slechts een paar centimeter. De moeite waard, dus!

De gemakkelijkheid van opbouwkranen

De nadelen van een inbouwkraan vind je niet terug bij een opbouwkraan. Die is namelijk wél gemakkelijk te installeren en onderhouden. Zo is er geen hak- en breekwerk nodig bij herstellingen, de leidingen zijn niet weggewerkt in de muur. De schoonmaak is dan weer wel moeilijker en lastiger. Je hebt immers meer onhandige hoekjes en kantjes waar je rond moet.

Opbouwkraan moderne badkamer wastafel
De meest gekozen kraan is nog steeds de opbouwkraan.

Een inbouwkraan is erg modern, maar hoe ziet een opbouwkraan eruit? Dat is net het leuke: je kunt nog alle kanten uit! Er zijn 1001 kraanmodellen, van klassieke tot moderne. Kies voor een zilveren, gouden of zelfs zwarte kraan. Of doe eens gek en ga voor een uitrekbaar model. Laat je creativiteit dus de vrije loop en kies de kraan die bij jou past.

gouden opbouwkraan lavabo
Landelijk, modern, zilver, goud, zwart… je hebt oneindig veel keuzes!

Tip: Vraag zeker een professional om je kranen te installeren en herstellen. Zo vermijd jij onnodige extra kosten omdat er iets is misgegaan!

29/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?