Hout in de badkamer brengt warmte en rust

Hout in de badkamer, een absurd idee? Enkele decennium geleden misschien, maar sinds enkele jaren vormt hout een basismateriaal voor meubels en badkamer design.

Hout in de badkamer schept rust

Hout schept een authentieke sfeer en creëert een rustgevende omgeving. Hout heeft een natuurlijk uitzicht en past perfect bij de koele materialen die we terugvinden in de badkamer. Hout is een natuurproduct dat krimpt of uitzet onder invloed van de omgevingstemperatuur en het vochtgehalte. Toch wordt het steeds vaker gebruikt in de badkamer. Om hout in de badkamer te integreren moet je enkele voorzorgen nemen. Bij de juist houtsoort en een correcte plaatsing kan je zonder problemen jarenlang genieten van het hout in je badkamer, zonder dat het zal rotten of uitzetten!

Geschikt hout voor de badkamer

Een kwalitatieve houtsoort is essentieel wanneer je het wil integreren in de badkamer. Daarom kies je best voor stabiele houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Dit zijn houtsoorten met duurzaamheidsklasse I of II. Als je het hout gebruikt voor de zitbank in de douche, als afwerking tegen het bad of als vloerbedekking, dan kies je best voor een tropisch hardhout dat niet rot in een vochtige omgeving. De meest gebruikte houtsoorten in de badkamer zijn teak, iroko, ipé en merbau. Hout geschikt voor vochtige ruimtes heeft een speciale behandeling gehad. De meest toegepaste behandeling is het doordenken van hout met olie of was.

Houten badkamervloer

Je wil een warm aanvoelende, natuurlijke vloerbedekking in de badkamer? Hout is hier een uitstekende keuze. Als badkamervloer ga je best voor een houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid (zie hierboven). Om te voorkomen dat er water tussen de voegen en naden van de houten badkamervloer terecht komt, moet je extra aandacht geven aan de verlijming en afdichting van de randen. Voorzie tussen de plinten een siliconenvoeg. Een andere geschikte toepassing in de badkamer is de scheepsdekvloer. Deze vloer is een combinatie van hout en rubbervoegen. Deze rubbervoegen verhinderen het insijpelen van vocht!

Als afwerking kies je voor vernis of een beschermende olie. Hou het hout in goede conditie met aangepaste onderhoudsproducten.

Badkamermeubels in hout

Houten badkamermeubels kunnen naadloos geïntegreerd worden in diverse badkamer stijlen. Ze horen perfect thuis in een cottage badkamer, maar passen even goed in een Metropolitan badkamer. Hout in de badkamer verhoogt het warmtegevoel en creëert gezelligheid. Het maakt van je badkamer een heerlijke plaats om te ontspannen.

Voor de houten meubels in de badkamer geldt hetzelfde: hoge natuurlijke duurzaamheid, watervast verlijmd en behandeld met olie of vernis.

Houten badkameraccessoires

Met houten badkameraccessoires geef je je badkamer een natuurlijke toets. Ze doorbreken de soberheid van het witte sanitair en brengen rust.

14/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?