Hoe maak je je badkamer geschikt voor senioren? Vijf handige tips

badkamer senioren

We blijven steeds langer in ons eigen huis wonen. Als je bouwt of verbouwt zijn er nu al zaken waarmee je rekening kunt houden, zodat je comfortabel ouder kunt worden in je eigen woning. Door een juiste inrichting van je badkamer kun je al veel ongevallen vermijden. Een goede aannemer weet wat wel en wat niet in een badkamer geschikt voor senioren thuishoort. Ook jij zult ongetwijfeld heel wat wijzer worden dankzij de volgende vijf tips.

Zo pas je je badkamer aan voor senioren:

Zorg voor voldoende beweegruimte.

Als je niet goed ter been bent of je moet je verplaatsen in een rolstoel, dan is beweegruimte cruciaal. Hoe minder obstakels, hoe beter. Zorg dat de doorgang naar je badkamer vrij is. Hier zijn naar buiten opengaande deuren handiger dan deuren die naar binnen openen.

Kies voor een inloopdouche.

Zo hoef je je later geen zorgen te maken over drempeltjes waarover je kunt struikelen. Ook hier is een inloopdouche die breed genoeg is, ideaal voor rolstoelpatiënten.

Opteer voor een instapbad.

Verkies je toch een bad boven een douche? Dan is een instapbad een handige oplossing als je minder mobiel bent. De lage drempel verkleint het risico op valpartijen.

Een verhoogd toilet is ergonomisch verantwoord.

Bukken en opstaan is op latere leeftijd vaak geen evidentie meer. Door een verhoogd toilet te plaatsen bespaar je heel wat energie en moeite.

Zwevende badkamermeubels zijn ideaal.

Als je een rolstoelpatiënt bent, is een zwevende wastafel een interessante oplossing. Je wordt niet gehinderd. Heb je al aan schakelaars gedacht? De ideale hoogte is tussen 90 en 120 cm. Zo kun je er in alle omstandigheden bij, ook in een rolstoel.

Extra tip: antislip!

De meerderheid van de valpartijen gebeuren in de badkamer. Een natte vloer is levensgevaarlijk. Geef dus zeker de voorkeur aan antisliptegels. Een antislipmatje in en voor je douche of bad is ook een absolute aanrader. Zorg bovendien dat de badkamer voldoende verlucht is!

07/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?