Feng shui tips: hoe zen is jouw badkamer?

Volgens de oude Chinese leer Feng Shui (spreek uit als ‘fung shweej’) heeft de inrichting van je huis een grote invloed op je welzijn en zelfs je gezondheid. De badkamer blijkt hierbij de meest problematische ruimte te zijn. Waarom? Lees dan verder, en ontdek hoe je de energie in je badkamer weer vrijuit laat stromen.

Heb je niets met die oosterse wijsheden? Wees gerust, ook dan levert Feng Shui je nog bruikbare interieurtips op. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Boost je humeur met je interieur!

Feng Shui heeft zijn oorsprong in de Chinese filosofie en stelt Chi centraal, de levensenergie die overal en in ieder van ons aanwezig is. In huis laat je de Chi vrijuit stromen, door een aantal regels van Feng Shui in acht te nemen. In de badkamer is voortdurend water aanwezig. Water dat uit de kraan de badkamer binnenstroomt maar vervolgens weer wegstroomt. Volgens de Feng Shui-leer stroomt de Chi steeds mee weg, en dat wil je natuurlijk vermijden. Want Chi die vrijuit stroomt, levert positieve energie op.

Feng Shui tips voor een yin en yang in evenwicht

Binnen de Feng Shui spelen de bekende tegengestelde krachten yin en yang een belangrijke rol. De twee vullen elkaar voortdurend aan, denk maar aan tegenstellingen als warm en koud, man en vrouw, licht en donker, of droog en vochtig. Wanneer yin en yang in evenwicht zijn, trekken ze geluk aan en wordt je gezondheid er beter van. In de praktijk vertaalt zich dat in enkele raadgevingen voor een interieur dat, trouw aan de Feng Shui-regels, de energiestroom voor die specifieke ruimte optimaal ondersteunt.

1.      Opruimen

Een opgeruimd huis staat gelijk met een opgeruimde geest, dat weet iedereen. Wees dus streng voor jezelf en maak eindelijk werk van een grondige opruimsessie in de badkamer.

  • Laat handdoeken niet rondslingeren maar berg ze op in een kast, of rol ze op en leg de rollen naast elkaar op een plank.
  • In een Feng Shui-badkamer hebben alle objecten een vaste plaats: tandenborstels en beker in een houder, toiletgerief in de kast, vuile was in de wasmand, …

1.      Licht en lucht

Soms zijn we zozeer bezig met meubels en decoratie, dat we de essentie van een gezond interieur uit het oog verliezen: voldoende licht en gezonde lucht in huis.

  • Geen raam in de badkamer? Zorg dan voor een ventilatierooster om de ruimte toch regelmatig te verluchten.
  • Van hard licht word je niet vrolijk wanneer je ’s morgens in de spiegel kijkt. Zorg voor zacht, indirect licht: spotjes zijn een interessante optie in de badkamer.

3.     Natuurlijke materialen

Een harmonieus leven is een leven dat zich dichtbij de natuurelementen afspeelt. Daarom geef je best de voorkeur aan natuurlijke materialen, zoals hout of natuursteen. Omdat in de badkamer overvloedig veel water stroomt, leent deze ruimte zich volgens de Feng Shui uitstekend tot het inpassen van natuurlijke materialen. Zo kan je het element water te counteren met het element hout. Ook een grote spiegel zorgt voor een goede flow van de Chi.

26/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?