Een ventilatiesysteem met natuurlijke of mechanische instroom? Wat is de beste keuze?

In een vochtige ruimte zoals je badkamer is goede verluchting een must. Vochtproblemen kun je namelijk beter voorkomen dan genezen. Wil je een ventilatiesysteem in je badkamer plaatsen? Dan moet je de keuze maken tussen ventilatie met natuurlijke of mechanische instroom. We zetten de voor-en nadelen van beide systemen op een rijtje.

Ban vocht uit je badkamer

Te weinig verluchting veroorzaakt vochtproblemen, en dat is het laatste waar we in de badkamer mee te maken willen krijgen. Schimmels en ongezonde lucht horen hier niet thuis, want ze kunnen schade en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Snel ingrijpen vóór de vochtproblemen ontstaan, is dus de boodschap.

Ventilatie met natuurlijke instroom

Zet altijd het badkamerraam open nadat je een douche of bad genomen hebt. Op die manier verlaat het vocht je badkamer, maar het nadeel is dat ook de warmte verdwijnt. Het gevolg? Je moet de verwarming opnieuw aanzetten om je badkamer op te warmen. Je verliest kostbare energie en je energiefactuur gaat de hoogte in. Heeft je badkamer geen ramen? Zet dan voorlopig de ramen in de andere kamers open en laat het zo tochten. Daarnaast kan je ook een verluchtingsrooster plaatsen om vochtige lucht op natuurlijke wijze in te ruilen voor frisse buitenlucht. Ramen en verluchtingsroosters zijn twee voorbeelden van natuurlijke ventilatie.

Een badkamerventilator is een must

Heeft je badkamer geen ramen of wil je je badkamer nog efficiënter verluchten? Kies dan voor mechanische ventilatie. Een badkamerventilator is een mechanisch ventilatiesystemen dat de luchtinstroom en –uitstroom in je badkamer controleert en reguleert. Dat zorgt ervoor dat je beginnende vochtproblemen kunt vermijdenMet een schakelaar, die meestal gekoppeld wordt aan je lichtschakelaar, zet je het systeem gemakkelijk in werking. Je bepaalt zelf hoe lang de ventilator nog moet draaien nadat het licht uit is. Je kunt ook kiezen voor een ventilator die vanzelf aanspringt wanneer de vochtigheidsgraad te hoog ligt.

Met een mechanisch ventilatiesysteem blijft de warmte in je badkamer behouden, wat ideaal is tijdens de winter. Dankzij het ruime aanbod aan vormen en kleuren, past zo’n mechanisch ventilatiesysteem ook in elke badkamer.

27/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?