Duurzaam met waterbesparende douches

Duurzaam met waterbesparende douches
Menig man dreigt met de onheilspellende voorspelling dat de wereld in 2012 zal vergaan, maar dat betekent niet dat we niet meer zuinig moeten omspringen met het milieu. Onze woningen zijn reeds een pak beter geïsoleerd dan voorheen, passiefhuizen en nulenergiewoningen rijzen als paddenstoelen uit de grond, maar er zijn ook enkele kleine aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken. Al gedacht aan waterbesparende douches?

Waterbesparende douches, hoe zit dat?

Een zuinige douchekop, allemaal goed en wel, maar we willen wel ons douchecomfort behouden. Dat kan met de huidige generatie waterbesparende douches. Het voordeel van een waterbesparende douchekop is dat het water wordt verneveld. Door de tegendruk die de kop aan de watertoevoer geeft, wordt er minder water verbruikt. De waterbesparing bij deze zuinige douchekoppen is ongeveer 30%. Bovendien is er keuze te over, het douchekop gamma aan zuinige douchekranen is groot. Ook een thermostatische kraan levert een waterbesparing van ongeveer 40% op, en een energiebesparing voor het verwarmen van het water van ongeveer 10%.   Waterbesparende regendouches, kan dat? De regendouches blijven een trend, en ook zij kunnen tegenwoordig uitgevoerd worden met een spaardouchekop zodat het waterverbruik douche daalt. In tegenstelling tot traditionele regendouches die gemiddeld 25 liter per minuut verbruiken, spoelen deze zuinige regendouches zo'n 17 liter per minuut weg.

Water besparen, het kan verbluffend eenvoudig zijn!

Tot slot geven we je nog een paar handige tips om verantwoord met water om te gaan:
  • Als je water in de keuken of bij de wastafel neemt dan hoeft dit niet altijd warm water te zijn. Eenhendelkranen worden meestal op lauw water – in het midden – open gezet. Dit betekent dat er op dat moment warm water wordt gevraagd van de installatie. Ingeval dat je maar een beetje water nodig hebt dan ben je al weer weg voordat het warme water er is. Dit zijn dagelijks terugkerende rituelen die, bij bewustzijn ervan, waterbesparend zijn.
  • Ga iets vaker onder de douche dan in bad. Gemiddeld staan mensen circa 8 minuten onder de douche wat, bij een niet waterbesparende douchekop, ongeveer 80 liter water kost. In een bad gaat ongeveer 120 liter warm water, het verschil is duidelijk.
  • Stap iets eerder uit de douche. Twee minuten eerder uit de douche in een gezin met 4 personen scheelt al snel 12000 liter water.
  • Over het algemeen doet men net iets te lang met de warmwatervoorziening. Ieder jaar worden er weer betere en energie zuinigere warmwater toestellen gemaakt. Laat u door een vakman uitrekenen hoe interessant het voor u is om een nieuwe warmwaterinstallatie aan te schaffen.
  • Een niet direct waterbesparende maar wel een energiebesparende maatregel is het isoleren van de waterleiding. Er gaat veel warmte verloren bij als leidingen niet goed geïsoleerd zijn.