Overgewaaid uit Azië: douche-wc’s

Douche-wc

Gemiddeld breng je in je leven 92 dagen door op het toilet. Belangrijk toch, dat kleinste kamertje? In Japan heet een toilet een ‘washlet’. Je hebt er niet langer toiletpapier nodig: deze douche-wc’s reinigen je achterwerk met een watersproeier. De meest fancy modellen beschikken zelfs over allerlei extra snufjes. Wat in Japan in de jaren 80 al de standaard was, waait nu over naar het Westen. In steeds meer Vlaamse en Nederlandse huizen vind je tegenwoordig zo’n toilet met sproeier. Niet overtuigd? Gooi die vooroordelen overboord!

Comfort… eens je het gewoon bent

Uiteraard is zo’n eerste keer op een douche-wc even schrikken. Maar wie dit toilet enkele keren geprobeerd heeft, wil niet meer terug. Met toiletpapier veeg je je achterwerk nooit zo schoon. Bovendien behandelt een waterstraal je huid met veel meer zachtheid. Ontwerpers van de douche-wc bedenken trouwens continu nieuwe snufjes om je toiletervaring nog comfortabeler te maken. Een verwarmde bril of een föhn die je billen droog blaast met warme lucht? Er zijn zelfs toiletten die zichzelf sluiten of nachtverlichting hebben, voor wie in het donker de weg naar het toilet zoekt. Er bestaan ook modellen met afstandsbediening om de gewenste douchestraal (billendouche, comfortdouche of ladydouche) in te stellen.

Minder papier én minder water

Natuurlijk bespaar je met een Japans toilet tonnen wc-papier. Belgen spoelen gemiddeld 10 kilo toiletpapier per persoon per jaar door. Dat telt aardig op! Bovendien verbruikt een Japans toilet maar 6 liter water per spoelbeurt. Bij een gewoon toilet gaat dit over 10 tot 12 liter. Dankzij deze douche-wc kun je dus ook je waterverbruik aanzienlijk doen dalen.

Een douche-wc bij je thuis installeren?

Misschien denk je: interessant, maar moet ik dan een volledig nieuw toilet installeren? Neen, er zijn andere oplossingen. Met een opzet-toiletbril tover je jouw toilet in een handomdraai om tot een douchetoilet. En dit al vanaf 600 euro. Voor een volledig Japanse toilet moet je wel al gauw 2500 euro neertellen. Dan heb je de basisversie in huis. Wil je de droogfunctie of nog meer luxe-opties? Dan kan de prijs nog wel wat oplopen…

04/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?