Degelijke ventilatie in de badkamer: onmisbaar voor je comfort

Geen ruimte in huis waar de ventilatie zo essentieel is als de badkamer. Douchen, een bad nemen, verwarming, … De luchtvochtigheid swingt in de doorsnee badkamer stevig de pan uit. Verluchting zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de lucht stabiel blijft. Daar hebben niet alleen je (houten) meubels, maar ook je elektrische toestellen – denk aan je haardroger – baat bij.

Goede isolatie vereist uitstekende ventilatie in de badkamer

Onze moderne woningen blinken meestal uit in isolatie. Dat is uiteraard goed, maar het betekent ook dat we voldoende verluchting moeten voorzien zodat de vervuilde lucht buiten kan en er verse buitenlucht wordt aangevoerd. Zeker in een badkamer moet er voldoende aandacht geschonken worden aan ventilatie. Meer nog dan in andere kamers is de luchtvochtigheid daar erg belangrijk.

Vermijd schimmels door ventilatie

Wie een warme douche neemt in een slecht geventileerde badkamer ziet de waterdamp van de spiegel en muren parelen. Dat is niet alleen schadelijk voor je elektrische toestellen en je badkamermeubels, het verhoogt de kans op schimmelvorming op je muren aanzienlijk! En dat is ronduit ongezond.

Een luchtafvoersysteem in de badkamer

Een verluchtingsrooster in de badkamer kan al heel wat ellende voorkomen, maar combineer dit wel met een afvoersysteem. Anders riskeer je dat de vochtige lucht doorheen het ganse huis verspreid wordt. En dat is uiteraard niet de bedoeling!

Een mechanisch afzuigsysteem bestaat in twee varianten: een dat constant lucht aan- en afvoert of een systeem dat werkt met een vochtsensor, en dat dus alleen aanslaat wanneer nodig. Welk systeem je ook kiest: zorg ervoor dat de lucht rechtstreeks naar buiten wordt afgezogen. Overigens beschikt niet elke badkamer over een raam. Badkamerlucht is meestal zó nat dat je al vlug condensatievorming krijgt, met geurhinder tot gevolg. Als je met een ventilator werkt, is het wel mogelijk om de lucht af te voeren via de gevel of het dak.

Meer weten over mechanische ventilatie? Neem dan een kijkje bij badkamerspecialist Facq en ontdek hun tips!

24/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?