Kalkaanslag verwijderen & andere klussen in de badkamer

Kalkaanslag verwijderen & andere klussen in de badkamer
Geen enkele ruimte in huis moet zo glanzen en er zo piekfijn uitzien als de badkamer. Het bouwverlof is de ideale gelegenheid om hardnekkige kalkvlekken te lijf te gaan, maar ook andere onderhoudsklussen kan je de komende weken klaren!

1) Kalkaanslag verwijderen

Volgens Tante Kaat gebruik je best azijn met warm water om kalkvlekken te verwijderen. Je moet de behandelde oppervlakte nadien wel overvloedig naspoelen met schoon water, om aantasting van het materiaal te voorkomen. Laat de verkalkte onderdelen van bijvoorbeeld de douche een kwartiertje weken in een badje met een ontkalker of een mengsel van azijn en heet water. Spoel de douchekop of het kraanwerk overvloedig af met schoon water, droog af en het materiaal kan er weer eventjes tegen. Als je blijvend last hebt van kalkaanslag, kan je investeren in waterverzachter om permanent te ontkalken.

2) Een proper toilet

Het toilet reinigen doe je normaal gezien met een allesreiniger en een goede toiletborstel. Als je het toilet niet meer met de wc-borstel schoon krijgt en last hebt van hardnekkige kalkaanslag en urinesteen, dan kan je een mengsel van azijnzuur en heet water gebruiken en dit een aantal uur in de pot laten weken. Daarna kan je het toilet gewoon schoonmaken.

3) Voegen reinigen

Last van een zwarte aanslag in de hoeken van je badkamer of op de voegen tussen de tegels en het bad? Dan heb je last van schimmels door vocht. Preventie blijft natuurlijk de beste remedie: niets beter dan een goede ventilatie om schimmels en vochtopeenhoping tegen te gaan. Maar heb je toch al last van zwarte aanslag, dan is een goede siliconenreiniger de oplossing. Hiermee kan je de voegen grondig reinigen en renoveren. Beslis je om nieuwe voegen aan te brengen, dan moet je zorgen dat je eerst de ondergrond goed reinigt.

4) Badkamermeubels schoonmaken

De kasten en de rekjes in de badkamer maak je schoon met een zachte doek en een mild poetsproduct. Onbehandeld of geolied hout onderhoud je met een droge stofdoek of een goed uitgewrongen zeemvel. Vermijd hier het gebruik van te agressieve poetsproducten die de toplaag van het badkamermeubilair kunnen beschadigen. Een paar keer per jaar moet je massief hout opnieuw behandelen met olie of beits, het bouwverlof is hier een ideale gelegenheid voor!

5) Opnieuw schilderen

De badkamer is een van de meest vochtige ruimtes van het huis, daarom moeten de ramen, muren en het plafond regelmatig opnieuw geschilderd worden. Ook hier is ventilatie aangewezen of volledig tegelen kan ook een oplossing bieden.