4 tips voor een budgetvriendelijke badkamer

4 tips voor een budgetvriendelijke badkamer
Een nieuwe badkamer nodig, maar niet de middelen om een fortuin te spenderen? Geen nood, ook met een beperkt budget kun je een mooie badkamer installeren. Beginnen doe je met deze 4 tips.

1) Hoe kleiner, hoe goedkoper

Heb je veel ruimte voorzien voor de badkamer, dan kost het een pak meer om die volledig in te richten. Wil je de schaar zetten in de kosten, kies dan voor een kleine badkamer. Die biedt al het comfort van zijn grote broer, maar is een pak goedkoper omdat je minder materiaal nodig hebt. Bovendien is een kleine badkamer ook gemakkelijker te onderhouden én vlugger warm in de winter.

2) Vloer- en tegelwerk: duurder is niet per se beter

Wat je ook kiest, zorg voor een antislipvloer. Meestal zijn keramische tegels goedkoper, maar dat hoeft niet per se. Ook kurk, laminaat en zelfs natuursteen heb je in duurdere en goedkopere varianten. Slim kiezen is dus de boodschap. Een richtprijs? Betaal je 30 euro per vierkante meter, dan word je niet bedrogen. Ligt er al een vloer in je badkamer die je liever ziet verdwijnen? Kies dan voor een slimtegel. Die kun je bovenop de bestaande vloer leggen, maar kost wel een stuk meer – ongeveer 85 euro. Je bespaart dan wel de kosten en moeite van het uitbreekwerk. Tegels kunnen de prijs van je badkamer ook flink de hoogte in duwen. Budgetvriendelijker is het om te kiezen voor een combinatie van tegel- en schilderwerk. Ook behangen is een goedkoop én praktisch alternatief. Kies liever geen dure mozaïektegels in de doucheruimte. De vele voegen maken de kans op vochtindringing alleen maar groter.

3) Bad, douche en kranen: design hoeft niet duur te zijn

Een post waar je flink op kunt besparen is het kraanwerk. Je hoeft namelijk geen duur merk te kiezen om toch een mooi designstuk in huis te halen. Een extra tip: kies waterbesparende kranen. Zo druk je ook je waterfactuur. Hetzelfde geldt voor douche en bad: een staalplaten, acryl of quaryl bad heb je aan een scherpe prijs en ook een inloopdouche hoeft niet duur te zijn. Hou er bij die laatste wel rekening mee dat je ook moet investeren in waterdichtheid. Een loden bak of waterdichte doek onder de vloer zijn écht wel noodzakelijk.

4) Badkamermeubilair: één wastafel is voldoende

Wil je een grote besparing doen? Laat dan de tweede wastafel voor wat ze is. Mits wat praktische afspraken lukt het best met één. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Het prijsverschil tussen de verschillende soorten kastjes is verwaarloosbaar. Zorg in elk geval voor voldoende opbergruimte.