Back to school! Met een handig planbord kom je het schooljaar door

kleurrijk planbord

Een nieuw schooljaar… De oudste elke donderdag voetbaltraining, de jongste op zondag naar de jeugdbeweging, late & vroege shiften op je werk… Oh, en vergeet dat tandartsbezoek volgende maandag & het familiefeestje niet! Met een handig planbord visualiseer je de hele gezinsagenda en kom je het jaar stressloos door!

Een planbord: must-have & nice-to-have

Je planbord moet een hulpmiddel zijn om je agenda in kaart te brengen & stress te besparen. Hoe je die indeelt, bepaal je helemaal zelf, maar wij geven alvast enkele tips om er alles uit te halen!

Wat de indeling betreft, kan je enerzijds kiezen voor een opdeling per persoon. Anderzijds is ook een opdeling per dag een optie. Onze voorkeur? Deel de planning in per dag & gebruik per gezinslid een andere kleur of symbool. Zo behoud je het overzicht het best.

Must-have

Een overzichtelijke weekplanning moet voldoen aan een aantal vereisten. Voldoet jouw planbord hieraan, dan komt het helemaal goed!

planning op krijtbord
  • Structuur. Allereerst is een opdeling per weekdag is een must. Kan je die nog onderverdelen in ochtend, middag & avond, dan zit je helemaal goed. Als je ook nog een onderscheid kan maken tussen eenmalige & terugkerende activiteiten, maak je het jezelf nog makkelijker.
  • Flexibiliteit. Zorg er ook voor dat je planbord makkelijk aan te passen is. Afspraken die niet doorgaan, trainingen die worden afgelast… Met een krijtbord of magneetbord heb je die mogelijkheid.
  • Formaat. Je planbord hoeft niet de hele keukenmuur in beslag te nemen, maar moet wel voldoende groot zijn. Idealiter kan je vanaf de (keuken)tafel de planning lezen & doornemen.
  • Overzicht. Last but not least: gebruik niet té veel woorden, & zorg dat elk type informatie duidelijk is.

Overzichtelijk & stijlvol. Foto bij favorietje.com (Pinterest).

Nice-to-have

Is je planbord groot & overzichtelijk genoeg om extra’s toe te voegen? Doen! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het weekmenu om nooit meer zonder inspiratie te zitten.
  • Een boodschappenlijstje om niets te vergeten.
  • Een takenlijst zodat je niet altijd zelf de afwasmachine moet uitladen.

Tip: Voeg een suggestiekolom toe voor leuke ideeën waar iedereen iets kwijt kan. Denk bijvoorbeeld aan een lievelingsmaaltijd, een voorstel om op uitstap te gaan… En waarom geen complimentje?

De leukste planborden voor rust in je hoofd & huis

11/08/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?