Art nouveau vs. art deco: welke stijl krijgt jouw voorkeur?

art deco slaapkamer

Art nouveau & art deco. Vraag de man in de straat of hij er al van gehoord heeft en het antwoord is steevast positief. Het antwoord op de vraag wat nu precies het verschil is tussen de 2, moet echter de meerderheid je schuldig blijven. In dit artikel helpen we de verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit. Welke stijl zou jij kiezen?

Art nouveau: zwierig, zwoel & uitbundig

Van de kunst…

Art nouveau wordt gekenmerkt door het natuurlijke aspect waarvan men vertrekt. Hoe zwieriger, zwoeler & uitbundiger, hoe liever. Hoe meer toeters & bellen, hoe beter! Ook asymmetrie is typisch aan deze stijl. Niet onlogisch, als de natuur het vertrekpunt is. Ten slotte krijgen ook de vrouw en haar vormen een centrale plaats.

… naar het interieur

wit appartement met art nouveau accent
De boog & talrijke planten geven dit witte appartement een verfijnde art nouveau look. Foto bij cocokelley.com (Pinterest).

Hoe zich dat in het interieur vertaalt? Heel eenvoudig! Al moet je er wel voor te vinden zijn, gezien de stijl erg uitgesproken is. Vandaag de dag is het een trend om enkele art nouveau elementen te combineren met een modern interieur.

Art nouveau is een stijl die je het best stapsgewijs in je woning integreert. Ga je ineens all in, dan zou het wel eens te veel kunnen worden.

Art deco: kleurrijk, gestileerd & luxueus

Van de kunst…

Na de art nouveau beweging, was het de beurt aan art deco. De natuur bleef aanwezig, maar werd gestileerd – en minder waarheidsgetrouw – weergegeven. Door het gebruik van geometrische vormen, een uitgebreid & uitgesproken kleurenpalet en strakkere lijnen oogt de stijl luxueus, maar toch toegankelijk.

… naar het interieur

Art deco leent zich makkelijk om te integreren in je interieur, of het nu gaat om een detail in de vorm van een meubel of de ‘full option’. Geometrie, kleur & luxe staan ook hier centraal. Denk aan zachte stoffen zoals fluweel, sterke materialen zoals staal & strakke lijnen op alle mogelijke manieren.

Een art deco (design)stuk kan tot zijn recht komen in heel wat interieurstijlen, van een moderne villa tot een statig herenhuis. Het is de omkadering die het verschil maakt.

Kan jij ondertussen art nouveau van art deco onderscheiden? Test jezelf!

Wist je dat… art nouveau & art deco van oorsprong 2 kunststromingen zijn die elkaar opvolgden aan het einde van de 19de het het begin van de 20ste eeuw? Later heeft zich dat vertaald naar interieurs.

04/05/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?