10x de lente in huis zonder in grote kosten te vallen

groene accentkleur in grijze woonkamer

Hoera, het is eindelijk weer zover: de lente is in het land! De zon komt er vaker door, het is nog licht als je ’s avonds thuiskomt, die winterjas kan weer voor een aantal maanden de kast in … maar hoe haal je de lente in je interieur, en dat zonder heel je woonkamer te herinrichten? Wij hebben tien gemakkelijke én goedkope tips!

Tip 1: Verplaats enkele meubels

Het eerste wat je kunt doen om je woning er helemaal anders te laten uitzien, is je meubels verplaatsen. Verwissel de zetel en de eettafel bijvoorbeeld eens van plaats, of verschuif je dressoir naar een andere muur. Zo krijgt je een woonkamer een hele nieuwe inrichting zonder dat je moet investeren in nieuw meubilair.

gezellige eetkamer witte stoelen houten tafel
Verwissel enkele meubelstukken van plaats voor een heel nieuwe look.

Tip 2: Zet bloemen in een leuke vaas

Een vaas heb je ongetwijfeld nog wel ergens staan, die gebruik je elk jaar opnieuw. Koop er zeker ook kleurrijke bloemen bij, die geven meteen wat meer licht en vrolijkheid aan je interieur. Je tikt ze goedkoop op de kop bij enkele lokale marktkraampjes of bloemenwinkels in de buurt.

Belangrijke noot van de redactie: maak tijdens de coronatijden alleen de broodnodige verplaatsingen. Bloemen kopen stel je dus het best nog even uit totdat de situatie is gestabiliseerd.

Tip 3: Haal geurstokjes in huis

De bloemen zullen zonder twijfel al een frisse geur achterlaten, maar uiteraard kun je ook meer doen … geurstokjes in huis halen, bijvoorbeeld! Die geven een lekkere odeur vrij – eentje die je natuurlijk zelf kiest -, en staan die enkele weken lang te verspreiden.

Tip 4: Verlucht voldoende om de lente binnen te krijgen

Een laatste tip om de wintergeur in huis te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon? Zet je ramen genoeg open! In de winter komt dat er vaak niet van, het is buiten immers veel te koud. Een tekort aan verluchting in combinatie met de verwarming die heel de tijd opstaat, zorgt voor weinig zuurstof en frisse lucht.

hipster eetkamer
Door ramen en deuren volledig open te zetten, haal je wat broodnodige frisse lucht in huis.

Voldoende verluchten is dus de boodschap! Bij voorkeur staan je ramen minstens 30 minuten per dag open, maar in de lente kan dat natuurlijk heus wat langer.

Tip 5: Vervang foto’s en posters

Na een heel jaar op dezelfde foto’s en posters te kijken, zijn die ondertussen niet meer vernieuwend of fris. Vervang je foto’s daarom door andere exemplaren, bijvoorbeeld van je laatste reis of een leuke daguitstap. Dat geeft je interieur meteen een heel nieuwe look.

Ontdek hier hoe je een fotomuur leuk indeelt.

Tip 6: Voeg de kleur van de lente toe

De lente roept natuurlijk om kleur. Je muur of muren schilderen is altijd een optie, maar komt vaak duur uit en is nog eens veel werk ook. De goedkopere weg? Voor een (nieuwe) accentkleur te kiezen!

gele zetel bij lente bloemen kleurrijk
Een andere manier om een accentkleur toe te voegen? Door een groot meubelstuk in die kleur te kiezen!

Die kleur voeg je toe in allerlei accessoires en decoratiestukken: kaarsen, de kleur van je fotokaders, kussens … Een nieuwe look voor je interieur, zonder veel te betalen voor nieuwe meubels!

Tip 7: Nieuw dekbedovertrek

Uiteraard mag je ook je slaapkamer niet vergeten – je vertoeft er acht uur per dag (of beter: nacht ;-)). Haal de winterdons er dus af en leg de zomerdons in de plaats. Ook voor de overtrek kies je een zomerse stof en een lichtere kleur. Een leuk patroon erop? Denk dan vooral aan geometrische figuren!

wit bed, wit dekbedovertrek, rozen op bed
Het simpel houden? Dan kies je gewoon voor wit!

Tip 8: Doe de gordijnen open

Het lijkt zo logisch, maar toch zeggen we het graag expliciet: laat die gordijnen zo lang mogelijk en zo veel mogelijk open! Na die donkere winter heb jij ongetwijfeld een vitamine D-tekort. En dé manier om terug wat energie te krijgen, is natuurlijk door het zonnetje binnen te laten.

roze gordijnen, roze accentkleur, zithoek, woonkamer
Met de gordijnen open haal je heel wat licht naar binnen.

Bovendien lijkt je interieur dan ook frisser & groter: je hebt meer licht in huis, dat tot in de kleinste hoekjes reikt. Wedden dat zelfs het zwaarste ochtendhumeur verleden tijd is wanneer de zon binnen schijnt? ;-)

Tip 9: Vervang de winterse stoffen door stoffen van de lente

Wol, fluweel, flanel: het zijn allemaal stoffen die we spontaan linken met de winter … en die we nu dus even aan de kant laten liggen! Vervang ze door zomerse stoffen zoals linnen en katoen. Het liefst natuurlijk in een licht kleurtje.

blauw interieur
Zomerse stoffen zorgen meteen voor een zonnig gevoel.

Tip 10: Hang die paasversiering al op

Onder het motto “beter te vroeg dan te laat”: haal je paasversiering vanonder het stof! Die vrolijkt je interieur meteen op, en ook jij zult er helemaal blij van worden.

paasversiering
Onze paasversiering ligt alvast klaar!

Welke tip vond jij de leukste? Had jij misschien aan nog iets anders gedacht? Laat het ons zeker weten in de comments en inspireer ook onze andere lezers!

24/03/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?