Wijnkelder inrichten: Groots of minimalistisch? Wijn zal er zijn!

Wijnkelder algemeen

Zoals er voor elk gerecht een aangepaste wijn is, zo bestaat er voor elk budget een wijnkelder. Je wijnkelder inrichten hoeft niet moeilijk te zijn. Geen kelder? Geen probleem! Een wijnkamer of -kast zijn een waardig alternatief. Trek een goeie fles wijn open, schenk je een glas in en laat je inspireren door de mooiste wijnkelders, van groots tot minimalistisch, mét of zonder Châteauneuf-du-Pape allures.

Zie het groots

Welke levensgenieter droomt niet van een wijnkelder met alles erop en eraan? Volledige muren met ingemetselde wijnvakken, een collectie van honderden flessen en voldoende ruimte om uitgebreid te proeven. Schakel een professional in om je te helpen bij de opbouw en de inrichting van je kelder voor het mooiste resultaat.

Een mooie wijnkelder is belangrijk, maar vergeet de kwaliteit van de wijn niet! Houd dus zeker ook rekening met de volgende factoren wanneer je je wijnkelder gaat inrichten.

  • de temperatuur. De ideale temperatuur voor wijn is 8-12°C, al is een constante temperatuur het belangrijkst.
  • het licht. In je wijnkelder is het best donker genoeg. Kies voor zachte verlichting die je liefst zoveel mogelijk dooft.
  • de omgeving. Bewaar geen chemische producten zoals verf in de buurt van wijn. Via de kurk kan de wijn geuren opnemen.

Tip: Bewaar de wijn horizontaal. Leg de witte wijn onderaan en de rode wijnen iets hoger. Onderaan is het immers altijd iets koeler.

Minimalistisch mooi & stijlvol subtiel

Natuurlijk heeft niet iedereen de behoefte aan een imposante wijnkelder, zowel wat de inhoud als wat de inrichting betreft. Ook kleine, minimalistische wijnkelders zijn een meerwaarde voor je woning. Subtiel is vaak zelfs extra stijlvol. Een houten rek past zowel in een strakke als landelijke omgeving. Ook appelkisten of palletten zijn perfect geschikt om je wijn uit te stallen. Maak het af met een grote ton in het midden waar je kunt gaan proeven. Een charmante wijnkelder en degustatieruimte in één.

Tip: gooi je kurken niet weg! Ze staan prachtig in een vaas in de woonkamer en zorgen voor extra cachet. Liever wat creatiever? Steek dan zelf de handen uit de mouwen en knutsel erop los.

Geen kelder, geen probleem!

Heb je geen kelder, maar ben je wel een wijnliefhebber? Ook daar bestaan oplossingen voor! Wijnkasten onder de trap en in de woonkamer zijn aan hun opmars bezig. Zo vang je twee vliegen in een klap: de verloren ruimte onder je trap wordt benut en je bezoekers zien meteen dat ze een lekker glas wijn mogen verwachten.

Ten slotte geven wijnrekjes in allerlei vormen en materialen je de kans om toch je wijncollectie tentoon te stellen. Zowel in de keuken als in de woonkamer zorgen die voor extra uitstraling. Wat vind je bijvoorbeeld van volgende exemplaren?

Santé, op het leven!

04/08/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?