Stijl je wasplaats: zo kijk je ernaar uit om de was te doen

strijkijzer wasplaats

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in je wasmachine. Laat maar lekker draaien…” Hoe vrolijk het bekende liedje ook klinkt, voor velen zijn die grote en kleine wasjes geen vrolijke aangelegenheden. Wondermiddeltjes bestaan hier helaas niet voor, maar je wasplaats aantrekkelijker maken, kan alvast een stap voorwaarts zijn.

Ergonomie boven

Wassen kan best arbeidsintensief zijn: een stapel kleren weegt al gauw enkele kilo’s, zeker als ze nat zijn. Denk daarom goed na over de opstelling en structuur van je wasplaats. Rekjes en schapjes plaats je het best op buikhoogte: zo hoef je niet diep te bukken. Kies er daarom ook voor om je wasmachine en droogkast op hoogte te zetten in plaats van op de grond. Je rug dankt je!

Of wat dacht je van een klerenstang in je wasplaats? Pas gewassen of gestreken kleren hang je snel aan de stang. Tip voor de handige harry’s: ook een gordijnstang is een prima alternatief. Voorzie de baar zeker van gordijnen voor een decoratieve meerwaarde. Doe ze open en gebruik ze als kapstok of laat ze toe en verberg je rommel ermee ;).

Tip: een uitschuifbaar plankje onder droogkast is handig om je was op te vouwen.

schabben op hoogte
De schabben op hoogte brengen alles binnen handbereik.

Locatie, locatie, locatie

De handigste plek in huis voor een wasplaats? Dichtbij een een raam en/of buitendeur. Wanneer je je was van buiten naar binnen haalt, hoef je niet het hele huis door te sjouwen. En je kleren zijn weer sneller op het droge als een plotse regenbui zich de kop opsteekt.

Een raam of buitendeur zorgt daarnaast ook voor de nodige verfrissing. De niet zo aangename geurtjes die vuile was met zich meebrengt, zijn alvast geen stoorzender meer. Of heb jij het als gevolg van die draaiende machines vaak te warm in de wasplaats? Ook daar brengt een raam of deur in de buurt die broodnodige verfrissing!

wasplaats dichtbij buitendeur
De buitendeur vlakbij jouw wasplaats zorgt voor de nodige verluchting.

Sterren op de wasvloer

Smeer die stembanden en schud die heupjes maar los. Alles gaat beter met een vleugje muziek: ook je wasmachine inladen. Zo vind je heus nog wel een plaatsje voor een klein radiootje of bluetooth speaker. Nog één kleine tip: de was- en droogmachine produceren best wat decibels. Voor de beste muziekervaring zet je het volume dus best nét iets harder. Music maestro!

Pas gewassen kleren hang je te drogen aan een klerenstang waarna je ze eenvoudig kan strijken.

Weg van die witte kleur

Wit, blanc, white, weiß, bianco of blanco. Ja, je was is het liefst stralend wit. Maar de muren in je wasplaats mogen wel wat kleurrijker zijn. De muren een nieuw likje verf geven of de wasplaats opfleuren met vrolijke plantjes maakt al een groot verschil. Of ga voor kleurrijke woonaccessoires zoals manden, kastjes of bakjes. Die zijn niet alleen praktisch, maar zorgen ook voor de nodige afwisseling. Wassen saai? No way!

kleurrijke kastjes in wasplaats
Deze kleurrijke kastjes hebben niet enkel een vrolijke uitstraling, maar brengen ook structuur in je wasplaats.

Vele handen maken licht werk

De wasmachine in- en uitladen, broeken strijken of t-shirts plooien? Zelfs jij kan dat niet allemaal tegelijk. Een paar helpende handen zijn altijd welkom. Probeer je huisgenoten te overtuigen om de taak samen aan te pakken. Zo is de was niet alleen sneller gedaan, je hebt er ook een praatkameraadje bij.

04/08/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?