Je gevel kaleien als karaktervolle bescherming voor jouw woning

Witte gekaleide gevel met roze bloemetjes

Je gevel een karaktervolle en authentieke uitstraling geven, hem beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden én ook nog eens kleine oneffenheden van je buitenmuur camoufleren? Dat kan allemaal dankzij kaleien! De techniek is niet voor niets al eeuwenlang populair.

Karaktervolle uitstraling voor jouw woning

Hoe je gevel kaleien je woning extra karakter geeft? Een schilder die een muur kaleit, brengt er met een blokkwast dunne laagjes kalkpleister op aan. Doordat die laagjes pleister zo dun zijn, blijft je de structuur van de onderliggende bakstenen zien. Ook de strepen van de blokborstel blijven zichtbaar. En net dat geeft je woning wat meer cachet!

close-up witte gekaleide gevel met felblauwe deur
Bij een gekaleide muur blijft de structuur van de onderliggende bakstenen zichtbaar.

Kaleien als bescherming tegen verslijten

De authentieke gevel is eigenlijk al reden genoeg om voor kaleien te kiezen. Maar kalei zorgt er ook voor dat je gevel lang gezond blijft:

Weg met vochtproblemen

Waarom jij koste wat het kost vocht wilt buitenhouden? Omdat het je buitenmuur beschadigt, je binnenmuren aantast, gezondheidsproblemen veroorzaakt… Niet echt het ideale scenario! Dankzij kalei hoef jij je daar in ieder geval niets van aan te trekken. Kaleipleister is dampopen, wat wil zeggen dat het je muur goed laat ademen. Daardoor blijft vocht niet vastzitten en veroorzaakt het dus ook geen problemen!

gevel kaleien, wit, bruine ramen
Een gekaleide gevel geeft je woning meteen een heel pak karakter!

Bescherming tegen barre weersomstandigheden

Felle zon, gure wind, ijzige regen… in België en Nederland zie je het allemaal. Je moet dan ook een gevel hebben die daar goed tegen bestand is. En laat dat nu net een kaleimuur zijn! Geen kapotte en onverzorgde buitenmuur die vol barsten en mos zit dus, dankzij een muur met kalei zit jij gerust.

Tip: Heb je een oudere gevel die al wat barstjes en oneffenheden vertoont? Kalei zal die verdoezelen en camoufleren!

Gemakkelijk in onderhoud

En last but not least: kalei is een materiaal waar je amper naar moet omkijken. Geen veelheid aan grondige schoonmaakbeurten dus. Eenmaal per jaar met een zachte waterstraal over je gevel gaan, is al voldoende. Een gekaleide muur is dus gemakkelijk in onderhoud!

witte gekaleide binnenmuur aan bureau
Wist je dat… je ook een binnenmuur kunt kaleien? Hallo extra karakter!

Kaleien: werkje voor de doe-het-zelver?

We moeten je teleurstellen: kaleien is een hele klus waar zelfs de ervaren doe-het-zelver op zal vloeken. Je moet immers met verschillende zaken rekening houden:

  • De weersomstandigheden moeten precies juist zitten.
  • Je moet de speciale borsteltechniek onder de knie hebben.
  • Er moet precies voldoende tijd zitten tussen de verschillende kaleilagen om afbladderen te voorkomen.

Niet zomaar een werkje van niets! Jezelf al dat harde werk besparen en verzekerd zijn van een perfect resultaat? Schakel dan zeker een vakman in!

Tip: via bouwplatform Offrea ontvang jij gratis en vrijblijvend van verschillende vakmannen een offerte. Check snel hun website!

26/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?