4x inspiratie voor een duurzaam interieur

duurzaam interieur

Milieuvriendelijk, eco, vegan, groen… Allemaal afgeleiden van één van de meest snelgroeiende trend: duurzaamheid. Overal om je heen zie steeds meer milieubewustere bewegingen. Hoe kun je daar zelf je steentje aan bijdragen? Richt je interieur duurzaam in. Wij leggen je uit waar je begint en geven je inspiratie en tips. Zo kom je al een heel eind.

#1 Duurzame producten

Een duurzaam interieur begint bij duurzame producten. Eerlijke materialen en goede kwaliteit zijn belangrijk. Let er goed op of het product milieuvriendelijk vervoerd en gemaakt wordt. Een voorbeeld? Verf. Koop verf met natuurlijke pigmenten, zoals kalk of gips. Deze verf mag dan duurder zijn, maar ook een stuk gezonder.

badkamer met ledverlichting

Een no-brainer: ledverlichting. Heb jij al je lampen al vervangen door ledverlichting? Ledlampen zijn immers 85% beter voor het milieu dan de gewone gloeilampen.

#2 Vintage meubels

Echt vintage meubilair komt uit de jaren ’20 tot de jaren ’80, maar voor een duurzaam interieur is het vooral belangrijk dat het niet nieuw is. Bezoek de lokale kringloop of zoek op marktplaats. Daar vind je vaak leuke meubels voor een lage prijs, die zo goed als nieuw zijn of die je makkelijk zelf kunt opknappen.

Een vintage interieur is niet alleen duurzaam, maar ook trending in interieurland. De stijl brengt de gezelligheid & vrolijkheid in huis. Houd je van natuurlijke elementen in je interieur? Dat komt goed uit, want planten staan goed bij vintage. Ga voor grote en kleine planten in je huis, zo creëer je een speels retro effect.

vintage meubels

#3 Recycling

Hoe kan je beter bijdragen aan het milieu dan door te recyclen? Kies bijvoorbeeld niet voor één, maar voor minstens twee prullenbakken in huis. Eén voor het standaard afval en één voor plastic, en liefst nog eentje voor het groenafval.

stoel schilderen voor een duurzaam interieur

Ook kun je je eigen meubels, accessoires en materialen recyclen.

Geef je meubels een tweede leven door ze te voorzien van een ander kleurtje of weg te geven. Jij bent misschien uitgekeken op de sierkussentjes op de bank, maar je buurvrouw niet. Zo maak je ook nog het huis van iemand anders duurzaam. Win-win.

#4 Raamdecoratie


In een duurzaam huis is isolerende raamdecoratie echt een must. Door de isolerende werking kan je veel besparen & doe je weer iets voor het milieu. Isolerende raamdecoratie klinkt complex, maar is het niet.

Denk bijvoorbeeld aan een gordijn op maat. Door voor op maat gemaakte gordijnen te kiezen, weet je zeker dat er geen warmte of kou verloren gaat.

raamdecoratie op maat

Maar ook plissé- of vouwgordijnen werken isolerend. Kies, waar de ruimte het toelaat, voor verduisterende raamdecoratie. Die houden het zonlicht, de warmte lucht en tocht tegen.

Hopelijk weet je nu hoe je je huis verandert naar een duurzaam onderkomen. Ook minimale aanpassingen maken een verschil. Alle kleine beetjes helpen!

07/06/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?