Maak van je brievenbus het pronkstuk van de woning!

Zes kleurrijke Amerikaanse brievenbussen

De brievenbus is louter functioneel en eerder een doorn in het oog dan een meerwaarde voor jouw woning? Think again! Je bus kan perfect aansluiten bij de stijl van jouw huis en zelfs een stijlvolle blikvanger worden. Haal hier alvast wat inspiratie op!

Respecteer de wettelijke normen

Hoewel je volledig vrij bent in de kleur, het materiaal, de vorm… van je brievenbus, zijn er toch enkele wettelijke bepalingen waaraan je je moet houden. Gelukkig zijn die niet meer dan logisch en zorgen die ervoor dat de postbode jouw brieven en pakketjes snel en gemakkelijk aflevert.

#1: gemakkelijk bereikbaar

Als de postbode dagelijks een hele speurtocht moest inzetten om je brievenbus te vinden: de postverdeling zou een pak trager verlopen. Zorg er dus voor dat je bus gemakkelijk te vinden is. Dat wil zeggen: aan de grens van de openbare weg en vrij toegankelijk zonder gevaar.

De uitzondering? Appartementen! Heeft een en dezelfde woning meer dan 4 bussen, mogen die aan de voordeur staan. Zorg er wel voor dat de bussen samen staan en dat het huisnummer en de bus duidelijk op de brievenbus zijn vermeld.

Grijze moderne brievenbus tegen gevel
Staat je woning tegen de straat of stoep? Dan hang je je brievenbus aan de gevel!

#2: de gleuf op zithoogte

De ideale hoogte voor een brievenbus? Die ligt tussen de 70 en 170 centimeter. De postbode zit immers op een fiets, motor of in een auto en moet gemakkelijk aan de gleuf kunnen. Hang die dus niet te hoog of te laag.

#3: correcte afmetingen

Om ervoor te zorgen dat je brieven, kranten en reclamefolders perfect in je bus passen, moet de gleuf minstens 23 centimeter breed en 3 centimeter hoog zijn. Ook de kleinste pakketjes passen daar gemakkelijk in: goed voor de online shopper ;-)!

Daarnaast is ook de diepte belangrijk: denk zo’n 35 centimeter. Zo kunnen de grootste enveloppes probleemloos de bus in. Bovendien wordt je post dan niet nat bij de minste regenbui.

Twee witte brievenbussen met zwarte nummers
Zorg ervoor dat je huisnummer (en eventueel bus) duidelijk om je brievenbus staat!

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kies je voor de rest helemaal zelf hoe je brievenbus eruit ziet: laat je creativiteit de vrije loop!

Zorg voor sterk en stevig materiaal

Een brievenbus staat buiten in weer en wind: kies dus zeker voor een degelijk materiaal dat niet roest, scheurt of uitzet bij veranderende weersomstandigheden. Denk daarom aan roestvrij staal of gepoedercoat aluminium. Liever een beetje extra? Kies dan voor materialen als blauwe hardsteen of beton. Of maak je brievenbus gewoon helemaal zelf!

Vrijstaande brievenbus
Zorg voor een stevig materiaal zodat je bus tegen de weersomstandigheden bestand is!

Laat je brievenbus (niet) opvallen

Ook wat de kleur betreft heb je nog 1001 mogelijkheden. Je brievenbus laten vervagen met de rest van de woning? Kies dan voor een bus in dezelfde kleur als je voordeur, raamkozijnen, garagepoort… Zo blijft alles een harmonieus geheel.

Liever een bus die wat meer opvalt? Dat is ook perfect mogelijk! Een fel kleurtje erop en klaar. Dat geeft een mooi contrast met het huis.

Investeer zeker ook in ledverlichting. Dat zet niet alleen je brievenbus in de kijker, dat maakt het werk ook gemakkelijker voor de postbode die door weer en wind – alsook in het donker – je post komt brengen!

Witte brievenbus met rood bovenstuk
Verschillende kleuren combineren? Perfect mogelijk!
13/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?