Energetische totaalrenovatie met oog voor de toekomst

Project 'Den Anker'

Deze uitgeleefde woning uit 1970 was dringend toe aan een grondige renovatie. Zowel comfort, verwarming, isolatie als andere energetische zaken werden aangepakt. Het resultaat? Een prachtige private dubbelwoonst die mooi ligt ingebed in het agrarisch landschap van de Vlaamse Ardennen.

Energetische totaalrenovatie met oog voor de toekomst

Insight-in

Aandacht voor vloeren en vloerverwarming

Voor de volledige benedenverdieping is er gekozen voor vloerverwarming. Op de bovenverdieping was dat door de opbouwhoogte niet mogelijk: daar zijn daarom convectoren geplaatst. Zodat ze geen doorn in het oog zouden zijn, staan de convectoren uit het zicht, achter de maatkasten onder het dak.

De verwarmingselementen liggen achter de kasten onder het dak.

De hal en de keuken zijn betegeld met Ceppo Di Gres-tegels. Die hebben een indrukwekkende natuurstenen look. Om eventuele nagalm in de inkomhal te vermijden, is de wand naast de trap bekleed met kalfsleder en de overloop met vast tapijt.

De Ceppi Di Gres-tegels zorgen voor een luxueuze look.

Met oog op de toekomst

Het ontwerp voor deze woning is erg toekomstgericht. Zo bevinden de masterbadkamer en -slaapkamer zich op de benedenverdieping. Op die manier anticipeert INSIGHT-IN op de mogelijke noden van de ouder wordende bewoners. Mits een aantal kleine ingrepen kan de badkamer indien nodig zelfs rolstoelvriendelijk worden gemaakt.

De masterslaapkamer bevindt zich op de benedenverdieping.
Wanneer de bewoners later slechter te been zouden zijn, maakt men de badkamer mits enkele kleine ingrepen gemakkelijk rolstoelvriendelijk.

Grondige aanpak voor buitenschil en algemene ruwbouw

De buitenschil en algemene ruwbouw van de woning vroegen om een grondigere aanpak. Er zijn dan ook heel wat broodnodige werken uitgevoerd.

Meer lichtinval dankzij grote raampartijen

Zo zijn aan de oostzijde van de woning twee bestaande raamopeningen doorgetrokken tot op de grond en is het houten schrijnwerk ervan vervangen door stalen schrijnwerk. Dat geeft niet alleen een stijlvolle nieuwe uitstraling, ook binnen profiteren de bewoners van meer lichtinval, waardoor het interieur meer open wordt.

Betere (en nodige) isolatie

Daarbovenop is het oude rioleringsstelsel vervangen, de zolderruimte is opengetrokken, alle dakkapellen zijn gecontroleerd en het zinkwerk is vernieuwd. In plaats van de bestaande ondervloer, ligt er nu een funderingsplaat. Zowel op de vloerplaat als in het dak is twaalf centimeter isolatie geplaatst. De bewoners hebben dus geen last meer van onnodige en kostelijke warmteverliezen.

De dakkapellen zijn sfeervol ingericht. Zo is hier een extra zitplaats gecreëerd.

Stijlvol interieur

Open benedenverdieping

Op de benedenverdieping is de verbinding tussen de keuken en de woonkamer opengetrokken. Zo ontstaat er een grote, gezellige leefruimte.

Zolderverdieping voor logees en entertainment

In de zolderruimte is er aan de logees gedacht. Er is een extra badkamer, een logeerkamer en een multifunctionele ruimte gecreëerd.

De zolder is volledig gestript en opnieuw ingericht.
Ook de slaapkamers zijn stijlvol ingericht.

Gehele woning stijlvol aangekleed

De gedateerde houten trap die de verschillende verdiepingen verbond, heeft INSIGHT-IN vervangen door een stijlvolle trap in staal met daarop een grijze loper in natuursteen.

In de woning waren veel zware houten balken aanwezig. Die zijn wit of zwart in de verf gezet, waardoor die in de goede zin opvallen en de ruimtes gezelliger maken. Die ruimtes baden nu trouwens ook in het licht.

Luchtfoto van de woning.

Wat het meubilair en de accessoires betreft, kreeg INSIGHT-IN binnen het budget carte blanche. INSIGHT-IN koos ervoor om nieuwe stukken met erfstukken van de bewoners te combineren. Zo werd de woning een echte thuis.

Algemene projectinformatie

  • Oppervlakte: 540 m²
  • Budget: 680 000 euro
  • Partijen: Alg. aannemer Cayseele, dakwerken Beckers, Electro Debeerst, CMS Technics, Sax sanitair, Ignis haarden, Isomax isolatie, Vossaert interieur, Myncke Decor, Potier Stone, Staal met Stijl, Zurel pleisterwerken, CVO Creanuelle, lichtstudie Deltalight, Burigat decoratie, Bomat tapijten, Wilton parket, Art Nivo
  • Fotografie : Laurence Batteauw

Fotoalbum

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? De vakman achter dit project zal ze met plezier voor u beantwoorden. Een vraag over een specifieke foto? Klik op de foto en stel daar een gerichte vraag.

Vragen over dit project?