Zonnepanelen plaatsen in 2020: is het nog steeds een goed idee?

zonnepanelen plaatsen op dak

Er is al heel wat over gezegd en geschreven: zonnepanelen. Zijn ze nog wel rendabel? Is zonnepanelen plaatsen de kost wel waard? Of investeer je beter in andere vormen van groene energie? Voor online bouwplatform Offrea is het duidelijk: zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering. Ze geven meteen vier redenen waarom!

Reden #1: profiteren van de beste prijs-kwaliteit in jaren

Wist je dat … de prijs van zonnepanelen op 10 jaar tijd met meer dan 65% gedaald is?! Voor gemiddeld 5.500 euro laat je tegenwoordig al een rendabele pv-installatie plaatsen. Bovendien staat de technologie nu ook echt op punt, waardoor de zonnepanelen beter werken dan tien jaar geleden. Meer stroom voor minder geld, dus! Dat is meteen ook de reden waarom bedrijven sinds kort massaal zonnepanelen plaatsen.

woonkamer verlichting
Dankzij zonnepanelen betaal jij geen onnodig hoge energiekosten meer, maar geniet jij van de elektriciteit van de gratis zon!

Reden #2: je investeert in groene energie

Goed voor je portemonnee én het klimaat: investeren in groene energie. Ten eerste is het voor jou goedkoper om voor gratis(!) zonne-energie te gaan dan om je jaarlijks blauw te betalen aan steeds stijgende energieprijzen. Snel overstappen is dus de boodschap.

investeren in groene energie
Investeren in groene energie is sowieso erg rendabel!

Ten tweede haal je natuurlijk je energie uit een onuitputtelijke bron. De zon zal nooit ‘opraken’, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olie. Als je ook nog eens investeert in een thuisbatterij, heb je zeker geen last van stroomstoringen. Jij hebt het net toch helemaal niet nodig en profiteert van je eigen energie!

Reden #3: zonnepanelen plaatsen = gunstig E-peil halen

Nog een reden om zonnepanelen te plaatsen: ze verlagen het cijfer van je E-peil. Je E-peil geeft weer hoe energiezuinig je woning is. In 2020 moeten nieuwbouwwoningen een E-peil halen van maximum E35, in 2021 is dat nog E30. Bij een ingrijpende energetische renovatie moet je dan weer naar E70 streven. Maar buiten dat een laag E-peil simpelweg verplicht is, heeft het ook heel wat voordelen voor jou:

  • Hoe gunstiger je E-peil, hoe lager je energiekosten.
  • Je hebt recht op een premie van de netbeheerder.
  • Je geniet een korting op je onroerende voorheffing.
  • Je woning is meer waard bij verhuur of verkoop.
e-peil norm afbeelding
Hoe gunstiger je E-peil, hoe meer je woning waard is én hoe lager jouw energiekosten liggen.

Reden #4: 2020 als (voordelig) kanteljaar om zonnepanelen te plaatsen

Wist je dat … je in 2020 nog in de luxepositie zit om te kiezen tussen de digitale meter of de terugdraaiende teller? En dat er vanaf 2021 opnieuw een premie voor zonnepanelen is? Geen zorgen als dat allemaal Chinees is voor jou, Offrea legt het hieronder duidelijk uit. ;-)

Terugdraaiende teller met prosumententarief

Zonnepaneeleigenaren hebben tot nu toe steeds genoten van de terugdraaiende teller: je energiemeter draait terug wanneer je het teveel aan energie dat de zonnepanelen produceren afgeeft aan het net. Daardoor betaal je alleen voor je nettoafname. En dat is natuurlijk erg voordelig!

terugdraaiende teller zonnepanelen
De terugdraaiende teller draait – what’s in a word – automatisch terug.

Omdat de teller terugdraait, is het echter onmogelijk om te berekenen hoe vaak je het net écht gebruikt. Wat je afgeeft en wat je opneemt worden immers niet apart gemeten. Om het toch eerlijk te houden en íedereen te laten betalen voor het gebruik van het net, moeten zonnepaneeleigenaars een forfaitaire vergoeding betalen. Die vergoeding noemen we het prosumententarief en bedraagt, afhankelijk van de regio, zo’n 350 euro.

Digitale meter zonder prosumententarief

Maar van dat systeem van de terugdraaiende teller kun je niet lang meer genieten. Vanaf 1 januari 2021 maak je verplicht gebruik van de digitale meter. Die meter draait niet terug, maar meet heel precies hoeveel je van het net haalt en hoeveel je er weer opzet. Daardoor weet je netbeheerder perfect wanneer je het net gebruikt en zal die het prosumententarief niet meer aanrekenen. Je zult dan wel voor je brutoafname in plaats van voor je nettoafname moeten betalen.

digitale meter
De digitale meter meet heel precies wat je op het net zet en wat je ervan afhaalt.

En dat betekent voor veel mensen een financiële domper. Alleen als je zo veel mogelijk energie onmiddellijk gebruikt, dankzij bijvoorbeeld slimme huishoudapparaten of een thuisbatterij, zal het systeem met de digitale meter een voordeel zijn. Het goede nieuws? In 2020 kun je nog kiezen tussen een digitale meter of een terugdraaiende teller. Liever profiteren van dat laatste systeem? Laat dan nog dit jaar je zonnepanelen installeren!

Terugdraaiende teller of digitale meter: beslissingskader
Wat is voor jou het voordeligst: de terugdraaiende teller of de digitale meter? Offrea maakte een handig overzicht!

Vanaf 2021: premie voor zonnepanelen plaatsen

Maar zonnepanelen niet-rendabel maken, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om die reden wordt er vanaf 1 januari 2021 opnieuw een premie voor zonnepanelen in het leven geroepen. Die bedraagt maximum 1.500 euro en wordt begrensd op 40%(!) van je totale investering. De concrete bedragen zijn:

Eerste vier kilowattpiek (kWp)Tussen vier en zes kilowattpiek (kWp)
In 2021€350/kWp€150/kWp
In 2022€225/kWp€112,50/kWp
In 2023€150/kWp€75/kWp
In 2024€75/kWp€37,50/kWp
zonnepanelen plaatsen op villa

Zoals je ziet, dalen de prijzen jaar na jaar. Dat komt doordat ook de prijs van zonnepanelen zal dalen. Van de grootste premie genieten? Dan moet jij in 2021 je zonnepanelen laten installeren!

Zonnepanelen plaatsen: terugdraaiende teller … of kiezen voor de premie?

Dankzij de premie blijft het dus vast en zeker rendabel om te investeren in zonnepanelen. De installatie betaalt zich op zo’n 10 jaar terug, daarna maak jij pure winst! Wil je nog vijftien jaar genieten van het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief? Laat dan zeker nog in 2020 je zonnepanelen installeren. Wil je net gebruikmaken van de digitale meter, wacht je beter tot januari 2021. Dan profiteer je meteen van de premie. Waar je een installateur voor zonnepanelen vindt? Via online bouwplatform Offrea ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen uit jouw buurt.

Is zonnepanelen plaatsen in 2020 nog steeds rendabel? Het is duidelijk: ja! Je maakt een enorme winst op je energiefactuur, geniet voorlopig nog van de terugdraaiende teller (en later van de premie), en draagt meteen je steentje bij voor een beter milieu. Laat ons hieronder in de comments zeker weten of jij je beslissing al hebt gemaakt!

18/06/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?