Zal het ‘klein beschrijf’ verdwijnen?

De Vlaamse regering denkt na over een hervorming van de registratierechten die de koper moet betalen bij de aankoop van een woning. Die bedragen normaal gezien 10 procent van de verkoopwaarde, behalve wanneer het om een bescheiden woning gaat: in dat geval daalt het ‘schrijfgeld’, zoals de registratierechten ook wel worden genoemd, tot 5 procent.

Bescheiden woning, klein beschrijf

Wie een bescheiden woning aankoopt, maakt kans om van de gunstige maatregel van het ‘klein beschrijf’ te genieten, waardoor hij in plaats van 10 procent slechts 5 procent registratierechten of schrijfgeld moet betalen. Maar wanneer is een woning bescheiden, en wanneer niet? We spreken van een bescheiden woning wanneer het kadastraal inkom

Het probleem zit hem volgens de Vlaamse regering in de berekening van het kadastraal inkomen (KI). Die is namelijk niet meer herzien sinds 1975, en dus niet meer representatief voor de prijzen op de huidige vastgoedmarkt. Het kadastraal inkomen is namelijk het geschatte nettobedrag dat een woning de eigenaar zou opbrengen mocht hij het gedurende een jaar verhuren. Minister van Begroting Annemie Turtelboom laat dan ook weten dat de regering deze ‘historisch gegroeide onrechtvaardigheid’ nu wil rechttrekken.en minder dan 745 euro bedraagt. Bij een hoger bedrag valt de woning onder het ‘groot beschrijf’.

Nieuwe regeling efficiënter en … goedkoper?

De onrechtvaardigheid laat zich bijvoorbeeld opmerken in het feit dat statige herenhuizen in de stad omwille van hun lage KI onder het klein beschrijf vallen, terwijl moderne maar vaak kleinere appartementen een groot beschrijf toegewezen krijgen. Op welke manier de verouderde regeling aagepast zal worden, is nog niet duidelijk. Volgens de beleidsnota moet er een ‘globaal lager tarief’ komen, dat leidt tot een efficiënter en transparanter systeem.

30/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?