Woningkrediet aangaan – waar op letten voor je woningkrediet?

Lenen voor een huis… Wat bepaalt de kostprijs van jouw woningkrediet? De leentermijn, de leenformule, maar ook de rentevoet zijn belangrijke elementen die de kostprijs bepalen en waarover je kan onderhandelen met jouw kredietverstrekker. Vier tips om jouw kredietkosten zoveel mogelijk te beperken.

1. Onderhandel over de intrestvoet van de lening voor je huis

Rentetarieven vergelijken is de boodschap! Verschillende kredietverstrekkers verstrekken diverse formules voor woningkredieten. Overleg samen met jouw consultant welke de beste voorwaarden kunnen zijn. Vergelijk verschillende tarieven, zo ben je ook goed voorbereid om hierover te onderhandelen. Er zijn veel financiële instellingen in België, er is veel concurrentie, die het woningkrediet willen gebruiken om klanten voor lange tijd aan zich te binden. Speel hier dus ook op in.

Juist of fout?

  • De rentevoeten van de woningkredieten van alle kredietverstrekkers zijn gelijk. FOUT!
  • Jouw huisbankier biedt jou sowieso het beste tarief voor je woningkrediet. FOUT!
  • Een financiële instelling waar je geen klant bent, zal jou geen voordeeltarief geven. FOUT!

2. De last van een woningkrediet verlagen: werk met deelkredieten

Lenen op lange termijn heeft heel wat voordelen. Eén: je beperkt jouw maandelijkse afbetaling. Twee: je kan langer genieten van de fiscale aftrek enige eigen woning. Maar, het grote nadeel van een langere afbetalingstermijn is dat je meer intresten betaalt. De oplossing? Als je werkt met deelkredieten met een verschillende looptijd, dan heb je draagbare maandelijkse afbetalingen, lopen de totale kredietkosten niet op én kan je zo lang mogelijk genieten van een fiscaal voordeel.

 3. Beperk de leenkosten van je woningkrediet

Als je een woningkrediet aangaat, dan moet je ook kosten betalen, zoals registratierecht en inschrijvingsrecht. In sommige gevallen is de kredietverstrekker akkoord om de kredietnemer een hypothecair mandaat of hypothecaire volmacht te verlenen. Het leenbedrag in hypothecair mandaat wordt in dat geval niet ingeschreven in het hypotheekkantoor, en zo kan je deze bijkomende kosten omzeilen.

Voor de kredietverstrekker betekent dit minder zekerheid. Maar wanneer je bijvoorbeeld jouw lening niet afbetaalt, heeft de kredietverstrekker nog wel het recht om op jouw kosten toch nog een hypotheek te vestigen op het leenbedrag.

Opgelet: een lening onder hypothecair mandaat komt niet in aanmerking voor het fiscale voordeel van de enige eigen woning.

4. Sluit uw schuldsaldo af samen met het woningkrediet

Bij verschillende financiële instellingen kan je ervoor kiezen om een hypothecaire lening samen met een woonverzekering en schuldsaldoverzekering op te nemen. Dit is een oplossing op maat die vaak voordelig uitkomt! Het Immo-Pack van DVV is een volledige formule die ook bijkomende verzekeringen aangepast aan jouw financiële situatie voorziet.

Let wel, je bent niet wettelijk verplicht om je schuldsaldoverzekering bij je kredietverstrekker af te sluiten. Hierdoor kan je vaak een voordeliger tarief bekomen bij andere verzekeraars.

26/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?