Woning kopen of huren: kiezen tussen de pest en cholera?

Woning kopen of huren: kiezen tussen de pest en cholera?
Het is een vraag waar heel wat jonge mensen mee kampen: “Gaan we een woning kopen of huren?” En jammer genoeg is het antwoord op die vraag nooit moeilijker geweest dan nu. Aan de ene kant is een woonlening afsluiten via een bank nooit moeilijker geweest dan nu, maar ook huren is historisch duur. Kopen of huren: het wordt stilaan als kiezen tussen de pest en cholera.

Banken weigeren langetermijnleningen over 30 jaar

Tijdens de eerste negen maanden van 2013 zijn er 102.300 woonleningen afgesloten, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dat is historisch laag en is vooral te wijten aan de banken die in sneltempo langetermijnleningen gespreid over 30 jaar willen afbouwen om de risico’s te beperken. Vooral de onzekerheid omtrent de woonbonus bezorgt de banksector kopzorgen. Voor jonge kopers is dat echter een groot probleem, want voor hen is het vaak de enige manier om überhaupt een huis of appartement te kunnen betalen. In 2013 kon amper 16 procent van de klanten een woonlening afsluiten voor een periode van 30 jaar. Ter vergelijking: in 2011 lag dat aantal nog op 39 procent.

Huurprijzen blijven stijgen

Omdat banken minder woonleningen verschaffen, zijn mensen dus meer aangewezen op een huurwoning. Het gevolg laat zich natuurlijk raden: een stijgende vraag naar huurwoningen betekent stijgende huurprijzen, gemiddeld zo’n 15 procent! In 2013 bedroeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een appartement in België 740 euro, ten opzichte van 631 euro in 2012. De gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een huis in 2013 bedroeg 825 euro, dat is een stijging met 3,5 procent ten opzichte van 2012. De vastgoedsector waarschuwt alvast dat een groot deel van de bevolking het steeds moeilijker zal krijgen om te kopen of te huren.

Meer artikels over Financieel en juridisch