Verbouwingsplannen? Denk zeker eens aan de renovatielening

Koester je verbouwingsplannen, maar heb je geen zin om je spaargeld aan te spreken? Dan vormt een renovatielening de perfecte oplossing. Ontdek hier onder welke voorwaarden je daar recht op hebt.

Waarvoor kan ik een renovatielening aanvragen?

Een renovatielening, ook wel verbouwingslening genoemd, richt zich op alle kosten die te maken hebben met het verhogen van het comfort van je woning. Deze brede omschrijving maakt dat je een renovatielening voor heel diverse zaken kunt aanvragen. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje:

  • Het plaatsen van een nieuw dak of het plaatsen van dakisolatie
  • Gevelwerken
  • Het aanleggen van een tuin
  • Het vernieuwen van een keuken of badkamer
  • Het plaatsen van dubbel glas
  • Het installeren van een alarmsysteem

De voordelen van een renovatielening

De interesten van een renovatielening zijn lager dan bij een persoonlijke lening. Je kunt dus geld lenen aan een voordeligere rentevoet. Bovendien zijn er geen extra kosten, die je bij een hypothecair krediet wel hebt. Tip: neem een aanvullende schuldsaldoverzekering als je een renovatielening afsluit.

Uiteraard stelt elke bank zijn eigen voorwaarden bij het toekennen van een renovatielening. Vraag op voorhand een offerte aan bij verschillende kredietinstellingen. Zo kun je de verschillende financieringen met elkaar vergelijken en de meest voordelige rente uitkiezen. Hou uiteraard steeds je potentiële budget goed in het oog.

Energiezuinige verbouwingen? Mogelijk recht op een renovatiepremie

Bepaalde renovatiewerken kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tussenkomst van de Vlaamse overheid. Concreet gaat het dan over de toekenning van een renovatiepremie. Op die manier hoef je een minder zware renovatielening af sluiten.

Een cruciale voorwaarde voor de toekenning van een renovatiepremie houdt in dat de renovatiewerken moeten leiden tot het besparen van energie. Enkele concrete voorbeelden zijn het plaatsen van dubbele beglazing, centrale verwarming of een nieuw dak. Bovendien moet je huis ouder zijn dan 25 jaar.

Let op: momenteel wordt de Vlaamse renovatiepremie hervormd tot een belastingvermindering of een belastingkrediet. Hierdoor kun je pas vanaf de zomer van 2015 opnieuw een aanvraag doen.

17/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?