Tot €65/maand energie besparen? Freya Van Den Bossche toont u hoe!

We denken met z’n allen nog te weinig na over hoe we efficiënt energie kunnen besparen en onze huizen zuiniger kunnen maken. Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche lanceert daarom een nieuwe informatiecampagne via de website energiesparen.be en toont ons hoe we tot €65/maand kunnen besparen!

Op energiesparen.be stelt Freya ons 4 manieren voor om te besparen op ons energieverbruik: van dakisolatie tot (drie)dubbel glas. Aangezien tegen 2020 alle huizen bijna-energieneutraal moeten zijn, is er dus wel nog wat werk aan de winkel.

Energie besparen met energiesparen.be – Een 100% warm nest!

Energie besparen is een nobel doel, zoveel is zeker. Minder energie betekent niet alleen minder betalen maar zorgt ook voor een minder nadelige impact op ons milieu. We moeten dus energie besparen maar voor velen vormt het prijskaartje van die investeringen een groot struikelblok.

Zo stelt de informatiesite energiesparen.be 4 pijlers voor waarop we momenteel nog te weinig besparen:

  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolatie van de buitenmuren
  • Beglazing
  • Verwarmingsketel

Opvallend is dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de noodzaak om energie te besparen en het isoleren van hun huis, maar dat velen kiezen voor slechts één energiebesparende maatregel. Het is echter net de combinatie van de diverse maatregelen die voor de grootste besparing zorgt. Volgens de minister is er in 7 op de 10 woningen nog ruimte om extra energie te besparen.

Voer zeker ook zelf de test uit en ontdek hoeveel jij nog kan besparen!

Energie besparen, maar tegen welke prijs?

Hieronder maken we een berekening van de gemiddelde investeringen voor de 4 belangrijkste pijlers. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde woning die verwarmt op elektriciteit.

Raamrenovatie

Om slechts 20m² glaswerk (dus zonder profielen) te vervangen van dubbel glas naar hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m2.K moet u al een investering maken van net geen €3.000. Afhankelijk van de regio, ontvangt u wel een subsidie van ongeveer €240.

Isolatie dak

Uitgaand van een hellend dak met een oppervlakte van 200m² waarbij je enkel minerale wol van 14cm en een dampscherm plaatst als isolatie, mag je toch al gauw op zo’n €5.000 aan investering rekenen. De Federale overheid geeft een subsidie van – opnieuw afhankelijk van je regio – ongeveer €1.300 à 1.400. De elektriciteitsnetbeheerder doet daar nog een subsidie bij van zo’n €1.200 wat betekent dat je uiteindelijk een kleine €2.000 moet ophoesten.

Na-isolatie van spouwmuren

Het isoleren van spouwmuren zorgt voor een grote besparing op energie. Veel van je warmte gaat immers verloren via de buitenmuren. Als we uitgaan van een half-open woning waarbij de oppervlakte van de te isoleren woning zo’n 110m² bedraagt, mag je al gauw op een investering van €2.270 rekenen. De elektriciteitsnetbeheerder betaalt wel een deel terug via een subsidie van – in deze situatie – €660.

De spouwmuur met een luchtspouw van 6cm breed wordt met minerale wol geïsoleerd en we houden daarbij rekening met 4 rolluiken. Denk er ook aan dat na alle werken de buitenmuren mogelijk opnieuw bepleisterd moeten worden. Ook hiervoor mag je rekenen op een meerprijs van €20/m² wat voor deze woning uitkomt op nog eens minimaal €2.200.

Vervangen van stookketel door condensatieketel

In dit geval gingen we uit van een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.700m³ gas/jaar met een oude stookketel met een rendement van 65%. De totale kost van de vervangingswerken bedraagt een goede €3.800. Indien de woning bovendien ouder is dan 25jaar, er werken uitgevoerd worden voor €10.000 en het gezin valt binnen de inkomensgrens van de renovatiepremie (20%), dan ontvang je een bijkomende subsidie van ongeveer €760 of 20% van de renovatiekosten.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen & de terugverdientijd in 2014

Gelukkig steunt de overheid onze inspanningen & investeringen om onze huizen energiezuiniger of zelfs energieneutraal te maken. Zo worden er in 2014 subsidies gegeven voor dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, verwarming, het plaatsen van een warmtepomp, glas, zonneboilers, zonnepanelen en nog andere energiebesparingen.

Bovendien mag je diverse subsidies cumuleren waardoor sommige investeringen best goed meevallen. Zeker wanneer je de terugverdientijd en de besparingen bekijkt. Als we even teruggrijpen naar onze voorbeelden hierboven, kunnen we vaststellen dat:

  • De jaarlijkse besparing voor het isoleren van de ramen je mogelijk zo’n €764 oplevert. De terugverdientijd van de investering bedraagt dan 3 jaar en 7 maanden
  • De jaarlijkse besparing voor het isoleren van een hellend dak levert mogelijk €2.900 op. De investering uit ons voorbeeld is dan ook op 7 maanden terugverdiend
  • Je spouwmuren isoleren zou op jaarbasis zo’n €970 moeten besparen. De investering uit ons voorbeeld zou dan op 20 maanden terugverdiend zijn
  • Voor het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel, zou je op jaarbasis zo’n €674 moeten besparen. Als de investering min de subsidies een goede €3.000 bedraagt, zal de investering na 4 jaar en 6 maanden terugverdiend zijn.

Hoewel de investeringen dus niet van de minste zijn, heb je – in dit voorbeeld – iedere investering na een 5-tal jaren terugverdiend. Uiteraard zullen de investeringen, subsidies en terugverdientijden verschillen van gezin tot gezin, huis tot huis en zelfs regio tot regio. Op de website energiesparen.be kan je niet alleen subsidies per gemeente zoeken maar kan je ook berekenen wat voor jouw woning de investering zal zijn en de terugverdientijd van de diverse investeringen.

Energiezuinig en betaalbaar bouwen

Wie niet wil renoveren maar een nieuwe woning wilt bouwen, moet vanaf 2014 met heel wat (nieuwe) maatregelen rekening houden. De overheid promoot dan ook het bouwen van lage energiewoningen en duurzaam bouwen met extra subsidies zoals de subsidie voor E-peil en voor lage-energiewoningen.

Op onze website ontdek je alvast meer over energiezuinig en betaalbaar bouwen.

Je moet ten slotte ergens beginnen met het besparen van energie. Speciaal daarom hebben we verschillende tips om op verschillende manieren energie te besparen!

Heb je zelf nog extra tips of vragen rond subsidies, energiezuinig bouwen of bouwen in het algemeen? Stel je vraag dan hieronder of contacteer ons via onze Facebookpagina!
08/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?