Spouwmuurisolatie: dit is wat het je kost… én wat je erbij wint!

spouwmuurisolatie glaswolvlokken

Wist je dat… wel 20% van het warmteverlies langs de buitenmuren plaatsvindt?! Hoe kan je voorkomen dat deze kostbare warmte niet langer ontsnapt via de open ruimte tussen je gevel en je binnenmuur? Door te investeren in spouwmuurisolatie! Hoeveel je dat kost en vooral hoeveel je erdoor bespaart, ontdek je hier.

Spouwmuurisolatie kort samengevat

Een spouwmuur is een open ruimte of holte voorzien tussen de gemetselde buitenmuur en de binnenmuur. Hij voorkomt dat die laatste regenwater zou absorberen en binnenshuis voor vochtproblemen zou zorgen. Helaas isoleert de lucht in deze holle ruimte maar minimaal. Wil je vermijden dat je voor ongebruikte energie betaalt, voorzie dan een isolatielaag in de spouwmuur!

Zo isoleer je jouw spouwmuur

Is je spouwmuur isoleren moeilijk? Nee! Bij een nieuwbouw wordt hier tijdens het bouwproces rekening mee gehouden. Gaat het om een bestaande woning? Dan boort men enkele gaten in de buitenmuur waarlangs men de isolatie aanbrengt. De gaten worden daarna terug opgevoegd: niemand zal dus merken dat je jouw gevel in een warm jasje hebt gestoken. Je hebt de keuze uit drie soorten isolatiematerialen: minerale wollen, isolatiekorrels of PU-schuim.

Minerale wollen

De goedkoopste mogelijkheid zijn minerale wollen, meer bepaald glaswolvlokken. Glaswol wordt gewonnen uit zand en gerecycleerd glas: een milieuvriendelijke isolatieoptie dus! Voor een prijs tussen 15 en 20 euro per vierkante meter zijn glaswolvlokken prijs-kwaliteit zeer sterk.

Isolatiekorrels

De meest milieuvriendelijke optie, zijn isolatiekorrels. Die zijn 100% recycleerbaar! De prijs schommelt tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.

PU-schuim

En het materiaal met de beste isolatiewaarde? PU-schuim! Die zet uit in de spouwmuur en dicht zo zelfs de kleinste kiertjes. De prijs: €25-€30/m2.

isolatieschuim
PU-isolatie wordt via gaatjes in de gevel in de spouwmuur gespoten.

Dit bespaar je dankzij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie mag dan wel een prijskaartje hebben, maar hou in het achterhoofd dat je deze investering snel terugverdient dankzij een forse besparing op je energiefactuur én de interessante premie uitgereikt door je netbeheerder.

Tot €1635 minder op je energiefactuur

De jaarlijkse besparing op je energiefactuur hangt af van de brandstof waarmee je verwarmt:

  • gas: betaal 2,40 euro per vierkante meter minder
  • mazout: betaal 3,10 euro per vierkante meter minder
  • elektriciteit: betaal 10,90 euro per vierkante meter minder

Voor een gemiddeld geveloppervlak van 150 m2 bespaar je jaarlijks dus al snel 360 euro (gas), 465 euro (mazout) of 1635 euro (elektriciteit). Dat brengt de terugverdientijd op zo’n 2 tot 5 jaar. Daarna houd jij dus gewoon al dat geld over om leuke dingen mee te doen. Je spouwmuur isoleren is dus een investering die meer dan opbrengt!

Tot €750 terug dankzij premie

Naast een fikse besparing op je energierekening, maak je ook aanspraak op de premie voor spouwmuurisolatie van je netbeheerder. Die bedraagt 5 euro per vierkante meter: een gemiddelde teruggave van ongeveer 750 euro, dus! Om van de premie te genieten, moet je woning aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • de woning ligt in het Vlaamse Gewest
  • de bouwaanvraag van de woning of de aansluiting op het net dateert van voor 1 januari 2006
  • de spouwmuur moet minstens 50 millimeter dik zijn en volledig opgevuld worden
  • de λ-waarde, die aanduidt hoe goed je isolatiemateriaal isoleert, bedraagt maximum 0,065 W/mK

Kortom: spouwmuurisolatie is het ganse jaar genieten van een aangename binnentemperatuur én heel wat geld uitsparen. Een nuttige investering? Check!

03/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?