Rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen

Nieuwe wet in Vlaanderen: vanaf 2013 worden rookmelders verplicht in huurwoningen.

Rookmelders verplicht in Vlaanderen

Sinds 2009 zijn in Vlaanderen rookmelders verplicht in nieuwbouwwoningen en bij grondige renovatiewerken (met een stedenbouwkundige vergunning). Voor huurwoningen was er totnogtoe geen verplichting, maar daar brachten CD&V, N-VA en sp.a verandering in.

Vanaf 2013 worden rookmelders verplicht in huurwoningen, deze wet werd begin mei 2012 goedgekeurd door de commissie Wonen van het Vlaams Parlement. De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en de installatiekosten van de rookmelder, de huurder voor het onderhoud. De huurder zal dus bijvoorbeeld de batterijen moeten vervangen.

Het decreet gaat in vanaf 1 januari 2013, maar de eigenaars hebben nog tot zes jaar de tijd om de rookmelders te plaatsen. Deze termijn is afhankelijk van het bouwjaar van het pand en of het een sociale huurwoning betreft. Eigenaars van huurwoningen gebouwd voor 1945 krijgen drie jaar de tijd om een rookdetector te installeren. Is het huurpand gebouwd in of na 1945, dan hebben de eigenaars nog zes jaar tijd.

In Wallonië en Brussel is een optische roodetector verplicht in alle privéwoningen, of het pand nu verhuurd wordt of bewoond is door de eigenaar.

Brandpreventiebeleid

Veerle Heeren (CD&V) was de initiatiefneemster van dit voorstel en ziet de rookdetectoren als een middel om een degelijk brandpreventiebeleid uit te bouwen. Nu is het aan minister Van den Bossche om duidelijke richtlijnen uit te vaardigen over hoeveel brandmelders er in een woning moeten komen en op welke plaatsen ze bevestigd moeten worden.

Om de brandpreventie te stimuleren, kunnen alle Belgen sinds 1 januari 2009 genieten van een federale belastingvermindering bij investeringen in de brandpreventie en brandbeveiliging van de woning. Brandblussers en brandwerende deuren komen in aanmerking. Daarnaast blijft de brandverzekering nog altijd aangeraden.

02/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?