Renoveer je woning voordelig met de nieuwe Vlaamse energielening

Op 1 januari 2015 is de nieuwe Vlaamse energieregeling van kracht gegaan. De voorwaarden voor de renovatiepremie werden verstrengd en tegemoetkomingen voor renovatiewerken werden teruggeschroefd. Slecht nieuws op de renovatiemarkt zou je denken. Gelukkig werd er ook een nieuwe maatregel in het leven geroepen: de Vlaamse energielening, die de fiscale aantrekkelijkheid voor renovatie- en isolatiewerken moet aanwakkeren. Wat er juist verandert en wie gebruik kan maken van deze lening ontdek je hier!

Van renovatiepremie tot belastingvermindering

De renovatiepremie zoals wij ze kenden, veranderde al in november vorig jaar. Waar je vroeger een premie kreeg voor de facturen van je renovatieproject, geniet je nu een belastingvermindering. Deze belastingvermindering wordt dan in drie schijven toegekend. De voorwaarden om te kunnen profiteren van de belastingvermindering wijzigen niet. Wat dit als gevolg heeft? Dat je nu tot 4 jaar moet wachten op de volledige uitbetaling van de premie.

Wat is de Vlaamse energielening?

De Vlaamse energielening werd in het leven geroepen door Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom en is van kracht sinds 1 januari 2015. De voordelige energielening is van toepassing op renovatieprojecten met als doel je woning energiezuiniger te maken. Lenen met de Vlaamse energielening kan tegen 2%. Sommige groepen krijgen zelfs een rentevoet van 0%. Het maximale ontleende bedrag bedraagt 10.000 euro en de terugbetaalperiode is vijf jaar.

Energielening voor jouw renovatieproject?

Wil je een beroep doen op de nieuwe Vlaamse energielening? Check dan snel onderstaande voorwaarden:

–        Het gaat om een energiezuinig renovatieproject

–        Maximaal ontleende bedrag bedraagt 10 000 euro (terugbetaalperiode = 5 jaar)

–        Niet alle Vlaamse gemeenten kunnen een beroep doen op de lening. Check op deze lijst of de energielening beschikbaar is in je gemeente!

Waarom werd de Vlaamse energielening in het leven geroepen?

Door de mogelijkheid te creëren om goedkoop te lenen voor energiezuinige renovatieprojecten, wil de overheid dit soort projecten ook aanmoedigen. Energiezuinig leven en wonen staat hoog op de agenda, aangezien veel energie verloren gaat en het broeikaseffect bevorderd wordt. Maar liefst één op vijf Vlaamse woningen heeft nog geen dak-of zolderisolatie. Een alarmerend cijfer. Daarnaast krijgt de bouwsector een duwtje in de rug en worden er extra jobs gecreëerd.

14/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?