Huisje-tuintje-boompje… Alles over de prijs van je nieuwbouw

prijs nieuwbouw

“Wat kost een nieuwbouwwoning?” Ben je bezig met je toekomst, heb je je deze vraag vast al wel eens gesteld. Het antwoord daarop is niet eenduidig. Niet onlogisch als je rondkijkt in de gemiddelde Vlaamse straat: van kleine huisjes tot gigantische villa’s, van hellende daken tot moderne kubussen. In dit artikel proberen we je alvast een idee te geven over de prijs van een nieuwbouw.

Een prijsindicatie

Hoewel het bijna onmogelijk is om een gemiddelde prijs te plakken op een nieuwbouwwoning, kunnen we wel een indicatie geven op basis van de oppervlakte. Gemiddeld betaal je in Vlaanderen tussen €1.400 en €1.800 per m2. Die prijs is inclusief btw – een belangrijke factor als je weet dat je op een nieuwbouwproject 21% btw betaalt.

prijs nieuwbouw obv grondplan
Op basis van het grondplan kan je de globale kosten van je nieuwbouwwoning berekenen. Foto bij bouwinfo.be (Pinterest).

Belangrijke sidenote: Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan mag je ervan uitgaan dat je de basisuitrusting hebt vanaf zo’n €1.000 per m2.

De optelsom

Hoe we aan die richtprijs komen? De prijs van een nieuwbouw wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de locatie, afwerking & extra kosten. Maak je de optelsom, dan heb je een idee van de uiteindelijke kosten van je nieuwbouw.

De bouwgrond

Kies je voor nieuwbouw, dan moet je natuurlijk ook een bouwgrond aankopen, en dat kan een hele hap uit je budget zijn. Een bouwgrond kost al snel bijna de helft van het totaalplaatje (grond + woning). De factoren die bepalen of de prijs van de grond hoger of lager liggen zijn voornamelijk de locatie en de oriëntatie. Zo is een zuidgerichte grond altijd duurder, dan eentje met een noordelijk georiënteerde tuin, en betaal je in de provincie Antwerpen (over het algemeen) meer dan in Limburg.

De afwerking, materialen & technologieën

Een van de grote voordelen van een nieuwbouwwoning, is dat je de materialen & afwerking helemaal zelf kan kiezen, van gevelsteen tot vloeren, van de nieuwste keukensnufjes tot de kleur van de verf. Die afwerkingskosten zijn erg bepalend voor de prijs van een nieuwbouw. Zo heb je bijvoorbeeld al een basiskeuken vanaf €5.000, maar kook je graag en werk je liever met de beste toestellen in een grote, open leefkeuken? Dan mag je die prijs gerust verdrievoudigen (en meer).

luxueuze keuken
In deze keuken werd gekozen voor luxueuze materialen & kwalitatieve toestellen, waardoor de prijs een stuk hoger ligt dan bij een standaard keuken.

Daarnaast is er ook nog ‘de technologie‘, ofwel jouw keuzes wat betreft bijvoorbeeld energie. Investeer je in zonnepanelen, dan zal je nieuwbouwwoning meer kosten, maar op termijn ook heel wat opleveren.

Extra (vaste) kosten

Ten slotte zijn er ook heel wat extra (vaste) kosten die je niet mag vergeten in je rekenoefening. We lijsten de belangrijkste voor je op:

  • Attesten & keuringen. Bij een nieuwbouw moeten heel wat zaken in orde worden gebracht. Zo moet bijvoorbeeld de elektriciteit gekeurd worden & moet je attesten kunnen voorleggen die aantonen dat jouw woning aan de vereisten voldoet. Reken hiervoor tot €2.000 extra.
  • Aansluitingen. Zonder aansluiting op de nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit…) kan je niet verhuizen. De kosten voor die aansluitingen kunnen oplopen tot zo’n €5.000.
  • Architecten- & notariskosten. Bouwen kan je – ook al ben je erg handig – niet alleen. De kosten voor de architect bedragen gemiddeld 7 tot 10% van het prijskaartje. Voor de notaris betaal je een ereloon.
architect met plannen

Uiteraard is deze lijst niet exhaustief, en verschillen alle prijzen van woning tot woning. Onze tip? Laat je bijstaan & adviseren door een kenner om niet voor verrassingen komen te staan.

17/03/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?