Wat is de prijs voor een bouwgrond? De verschillen tussen regio’s in kaart

bouwgrond te koop

“Huisje, tuintje, boompje, kindje.” Hoe cliché het ook klinkt, nog steeds 78% van de 25-30-jarige Vlamingen dromen van een eigen huis, waar ze (in de toekomst met hun gezin) een leven kunnen uitbouwen. Een uitvalsbasis die als ‘thuis’ aanvoelt. En hoe kan dat beter dan in je droomhuis op je droomlocatie? Allemaal goed en wel, maar wat is de prijs voor een bouwgrond vandaag in jouw favoriete regio?

Duur, duurder, duurst

“Locatie is alles,” hoor je vastgoedmakelaars wel eens zeggen. Wel, ze hebben niet helemaal ongelijk. Wonen op een plek waar je je niet thuisvoelt is nefast voor je humeur & privéleven. Dicht bij je werk gaan wonen? Denk daar eerst goed over na.

prijs bouwgrond op plan

Afhankelijk van de regio of de gemeente waar je wil gaan wonen, betaal je meer of minder voor een bouwgrond. De duurste gronden vind je in de Brusselse rand. In gemeenten als Sint-Martens-Latem & Sint-Genesius-Rode betaal je gemiddeld €764 per m² (en zijn de gronden zo even duur als de namen van de gemeenten zelf).

Wat Vlaanderen betreft, zijn de steden en kustgemeenten het duurst om te bouwen. Draai je de rollen om, dan voert de provincie Limburg het lijstje aan. Ook in de échte Antwerpse Kempen, de westhoek en het zuidelijke deel van Oost-Vlaanderen zijn de bouwgronden best betaalbaar. Zo is Balen de goedkoopste Vlaamse gemeente met een gemiddelde prijs van €128 per m². Alle prijzen in Vlaanderen in kaart gebracht? Die vind je hier!

In deze 10 Vlaamse gemeenten is de prijs van een bouwgrond het hoogst

RangschikkingGemeenteGemiddelde prijs per m²
1Antwerpen€ 479 per m²
2Koksijde€ 417 per m²
3Leuven€ 373 per m²
4Gent€ 342 per m²
5Asse€ 334 per m²
6Grimbergen€ 332 per m²
7Ranst€ 325 per m²
8Bornem€ 309 per m²
9Middelkerke€ 303 per m²
10Knokke-Heist € 302 per m²
Bron: Trends

En ook nog dit

De locatie van je grond weegt het meest door in de berekening van de prijs van je bouwgrond, al zijn er nog andere factoren die de waarde van je bouwgrond bepalen. Op een rijtje:

  • De oriëntatie. De prijs van een bouwgrond wordt mee bepaald door de oriëntatie. Een lichte, zuid- of zuid-west georiënteerde grond kost meer dan een grond in de andere richting.
  • De omgeving. Zijn er scholen, winkels en verbindingswegen in de buurt, zonder dat je er ‘last’ van ondervindt? Dat zie je op het prijskaartje.
  • De afmetingen & vorm. Last but not least: hoe groter de grond en hoe gunstiger de vorm, hoe hoger de prijs van de bouwgrond.
Noord-georiënteerde grond
LOT 1 is noord-oost georiënteerd & niet helemaal rechthoekig waardoor de prijs van deze grond lager zal liggen dan die van LOT 2, gezien de betere oriëntatie & vorm. Foto bij immopoint.be (Pinterest).
22/11/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

C
Charlotte

test: werkt dit?

C
Charlotte

Waar is de goedkoopste grond?

Bekijk 1 andere vraag over dit project