Premie houtkachel vervangen: dit win jij erbij!

open haard

Is jouw hout- of pelletkachel 10 jaar of ouder? Dan is het hoog tijd om dat vervuilende exemplaar in te ruilen voor een nieuwer model! Gelukkig maakt de overheid dat nu ook financieel interessant door het uitreiken van een ondersteunende premie voor houtkachels die worden vervangen. Waar wacht je dus nog op?

Uitstoot fijnstof inperken

premie voor houtkachel

Er gaat niets boven de gezellige warmte die een kachel uitstraalt. Maar wist je dat… houtkachels verantwoordelijk zijn voor wel 36% het fijnstof in de lucht?! Minstens 80% daarvan is afkomstig van kachels ouder dan 10 jaar. Deze vervangen door energiezuinige toestellen heeft dus een niet te onderschatten impact op het milieu. En dat initiatief steunt ook Vlaamse overheid. Zij stelde een premie ter beschikking voor kachelhouders in Vlaanderen om hen aan te sporen hun oude kachel te vervangen. Het doel? De uitstoot van schadelijke stoffen door kachels en open haarden tegen 2030 met tot wel de helft verminderen! Wie doet mee?

Premie houtkachel & andere voordelen

Man kuist vuile kachel
Extra voordeel: een moderne kachel vraagt minder onderhoud!

Vervang je je houtkachel van 10 jaar of ouder door een nieuw, niet-vervuilend exemplaar? Dan kun je tot 25% van je materiaal- en installatiekosten terugkrijgen, met een plafond van 250 euro. Behoor je tot een sociale doelgroep, is dat 50% (tot 1000 euro).

Let op: voorlopig loopt de vervangingspremie tot 22 oktober 2022. Het is momenteel nog niet zeker of die daarna verlengd zal worden. Vervang dus zeker nu al je kachel om zeker van de premie te profiteren!

Nog niet overtuigd? Dan hebben we nog twee extra redenen waarom je je oude kachel zou moeten vervangen. Allereerst, heeft je nieuwe exemplaar een lagere uitstoot (tot 95% minder fijnstof!) én een hoger rendement. Je hebt dus minder hout of pellets nodig voor dezelfde hoeveelheid warmte. Daarnaast, heb je ook minder werk aan onderhoud dan bij een oudere kachel. Redenen genoeg dus om jouw oude kachel naar de schroothoop te verbannen!

23/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

K
Kurt

Zeg me dan eens hoe en waar ik die premie kan aanvragen?
Bij de kachel handelaars weten ze nog van niks!

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Kurt,

  Vanaf dat de Vlaamse Regering een modelformulier voor de aanvraag vastlegt, kun je de premie aanvragen bij het Departement Omgeving. De regering voorziet dat je vanaf eind februari – begin maart de premie kunt aanvragen.

  Groetjes,

  Hanne
  Homeproved

MD
Marc Deschacht

Geachte waar kan ik zo een formulier bekomen aub??

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Marc,

  Je kunt de premie online aanvragen of het aanvraagformulier invullen en dat via e-mail of via de post naar het departement Omgeving sturen. Meer informatie over het indienen van een premie-aanvraag vind je op de website van Vlaanderen.

  Met vriendelijke groet,

  Hanne
  Homeproved

DJ
De jonge Jean

hoe kan ik premie aanvragen voor vervanging van houtkachel naar pelletkachel graag antwoord aub

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Jean,

  Meer informatie over de voorwaarden van de premie en waar je die moet aanvragen, vind je op de website van Vlaanderen. Veel succes!

  Groetjes,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 5 andere vragen over dit project