Overwaardering vastgoed: Belgische huizen te duur?

Overwaardering vastgoed: Belgische huizen te duur?
In De Standaard verscheen gisteren een artikel waarin aangegeven wordt dat volgens The Economist, een Brits tijdschrift, de helft van de Belgische huizen te duur zijn. Is er dan een overwaardering van het vastgoed? Of houdt The Economist er een verkeerde index op na? Een overwaardering van maar liefst 56%, dat is het verdict van The Economist. Dat wilt dus zeggen dat je voor een Belgisch huis maar liefst 56% te veel betaalt. Gaat dit leiden tot een zeepbel op de Belgische huizenmarkt? Hieronder beantwoorden we enkele prangende vragen…

Overgewaardeerde Belgische huizenprijzen = zeepbel huizenmarkt?

Hoewel we op wereldvlak één van de koplopers zijn qua overwaardering, hoeven we niet meteen een crash of huizenmarkt zeepbel te verwachten. De Belgische hypotheekmarkt is relatief gezond, zeker in vergelijking tot bv. de Nederlandse hypotheekmarkt. Bovendien houdt het onderzoek van The Economist ook geen rekening met de aantrekkelijke fiscale voordelen en de lage rentevoeten. Die zaken en andere wet- en regelgevingen zorgen er dus voor dat de Belgische huizenmarkt niet meteen zal ineenstorten.

Gaan de huizenprijzen van Belgische huizen dalen?

Er zal allicht wel een prijscorrectie komen - volgens sommigen is dit nu al te merken - en dus een daling van de vastgoedprijzen. Doch hoeft dit niet te leiden tot een zeepbel op de huizenmarkt in 2012. Een gewenste situatie zou zijn dat er een geleidelijke stabilisatie komt van de huizenprijzen,  samen met een groei van de algemene economie.

Nu een huis kopen of wachten?

Mits goed zoeken, kan je zeker ‘koopjes’ doen. Veel huizen worden te duur in de markt gezet waardoor na een tijd de prijs daalt doordat het niet verkocht geraakt. Een sleutel-op-de-deur woning is momenteel wel zeer aantrekkelijk. In vergelijking met ‘oude’ huizen, is de prijs zeer aantrekkelijk. Je koopt dan nl. een volledig afgewerkt huis terwijl je bij een oud huis toch nog wat kosten moet doen. Over sleutel-op-deur woningen kan je trouwens alles nalezen op onze site.

En nu je huis verkopen, of wachten?

Dit heeft veel te maken met het soort huis dat je verkoopt. Huizen in de prijsklasse tussen 150.000 en 200.000 geraken relatief snel verkocht. Huizen die daarboven liggen, hebben het moeilijker om verkocht te geraken en een prijsdaling is daarom soms onvermijdelijk wat in sommige gevallen een serieuze streep door je rekening kan zijn... Of het nu verkopen van je huis financieel aantrekkelijk is, hangt dus van verschillende factoren af (locatie, oud/nieuw, prijs, ...). Een zeepbel of crash van de huizenmarkt zal zich in België dus niet snel voordoen. Let dus goed op dat je geen overhaaste keuzes maakt door allerlei berichtgevingen in de media! Andere onderzoeken geven nl. aan dat de overwaardering ‘slechts’ 20% zou bedragen…

Meer artikels over Financieel en juridisch