Overwaardering vastgoed: Belgische huizen te duur?

In De Standaard verscheen gisteren een artikel waarin aangegeven wordt dat volgens The Economist, een Brits tijdschrift, de helft van de Belgische huizen te duur zijn. Is er dan een overwaardering van het vastgoed? Of houdt The Economist er een verkeerde index op na?

Een overwaardering van maar liefst 56%, dat is het verdict van The Economist. Dat wilt dus zeggen dat je voor een Belgisch huis maar liefst 56% te veel betaalt. Gaat dit leiden tot een zeepbel op de Belgische huizenmarkt? Hieronder beantwoorden we enkele prangende vragen…

Overgewaardeerde Belgische huizenprijzen = zeepbel huizenmarkt?

Hoewel we op wereldvlak één van de koplopers zijn qua overwaardering, hoeven we niet meteen een crash of huizenmarkt zeepbel te verwachten. De Belgische hypotheekmarkt is relatief gezond, zeker in vergelijking tot bv. de Nederlandse hypotheekmarkt.

Bovendien houdt het onderzoek van The Economist ook geen rekening met de aantrekkelijke fiscale voordelen en de lage rentevoeten. Die zaken en andere wet- en regelgevingen zorgen er dus voor dat de Belgische huizenmarkt niet meteen zal ineenstorten.

Gaan de huizenprijzen van Belgische huizen dalen?

Er zal allicht wel een prijscorrectie komen – volgens sommigen is dit nu al te merken – en dus een daling van de vastgoedprijzen. Doch hoeft dit niet te leiden tot een zeepbel op de huizenmarkt in 2012.

Een gewenste situatie zou zijn dat er een geleidelijke stabilisatie komt van de huizenprijzen,  samen met een groei van de algemene economie.

Nu een huis kopen of wachten?

Mits goed zoeken, kan je zeker ‘koopjes’ doen. Veel huizen worden te duur in de markt gezet waardoor na een tijd de prijs daalt doordat het niet verkocht geraakt.

Een sleutel-op-de-deur woning is momenteel wel zeer aantrekkelijk. In vergelijking met ‘oude’ huizen, is de prijs zeer aantrekkelijk. Je koopt dan nl. een volledig afgewerkt huis terwijl je bij een oud huis toch nog wat kosten moet doen.

Over sleutel-op-deur woningen kan je trouwens alles nalezen op onze site.

En nu je huis verkopen, of wachten?

Dit heeft veel te maken met het soort huis dat je verkoopt. Huizen in de prijsklasse tussen 150.000 en 200.000 geraken relatief snel verkocht. Huizen die daarboven liggen, hebben het moeilijker om verkocht te geraken en een prijsdaling is daarom soms onvermijdelijk wat in sommige gevallen een serieuze streep door je rekening kan zijn…

Of het nu verkopen van je huis financieel aantrekkelijk is, hangt dus van verschillende factoren af (locatie, oud/nieuw, prijs, …).

Een zeepbel of crash van de huizenmarkt zal zich in België dus niet snel voordoen. Let dus goed op dat je geen overhaaste keuzes maakt door allerlei berichtgevingen in de media! Andere onderzoeken geven nl. aan dat de overwaardering ‘slechts’ 20% zou bedragen…

04/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

KC
karel cuypers

Jij bent een vastgoedmakelaar zeker?

H
Homeproved

Een vastgoedmakelaar zijn we allerminst, maar berichten over de actualiteit rond wonen doen we wel! Vindt u onze visie op de vastgoedmarkt dan te positief?

het Homeproved team

T
tsukimi

De huizenmarkt stort nu al in elkaar : wij hebben er immers voor gekozen om enkel nog te huren in belgie terwijl we tot vijf maal toe een eigen eigendom hadden , die we steeds gerenoveerd en verkocht hebben, maar momenteel geen betaalbaar rustig gelegen huis meer te vinden tenzij als het een krot is , de woningprijzen zijn zeer ontmoedigend en vele makelaars zijn niet beschaamd om te hoge prijzen te zetten : word dan maar eens wakker huizen die zeven jaar geleden te koop stonden, staan nu nog te koop , wij investeren in spanje vanaf nu : daar worden we niet bestolen

A
ADC

Zeker te duur.
Vooral de woningen in klass 150-200k euro zijn naar mijn mening zwaar overprijst.
Het zijn meestal oude, slecht geïsoleerde woningen waarin geen 50 jaar iets in gebeurd.
Wil je daar een hedendaagse woning van maken met normaal comfort dan ben je snel meer dan 50 000 euro kwijt om te renoveren.
Als het met een makelaar verkocht wordt, doe ik er onmiddellijk 30k euro aan af als biedprijs en dat is naar mijn mening iets realistischer.

Bekijk 3 andere vragen over dit project