Openbare verkoop huis of grond: hoe werkt het?

Openbare verkoop huis of grond: hoe werkt het?
Een huis kopen of bouwgrond kopen kan op allerlei manieren: met of zonder notaris, uit de hand of via een immobiliënkantoor, en dan is er nog de puurste vorm: de openbare verkoop. Nergens anders zitten koper en verkoper zo dicht bij elkaar, en nergens anders loopt de spanning zo hoog op. Hoe werkt een openbare verkoop huis of bouwgrond precies?

Wat is er dus speciaal aan de openbare verkoop?

Op een openbare verkoop wordt een bouwgrond of woning toegewezen aan de meest biedende. De verschillende kopers worden met elkaar geconfronteerd, waardoor de spanning al eens hoog kan oplopen. Verder hebben openbare verkopingen ook een formeel karakter: de verkoop wordt namelijk geleid door een notaris.

Waarom een openbare verkoop?

Bij fel begeerde panden of gronden wordt soms van deze verkoopsprocedure gebruikgemaakt omdat de verkopers hopen om zo meer geld voor hun eigendom te krijgen. Een aantal verkopingen geschiedt in principe steeds openbaar (hoewel de mogelijkheid van verkoop uit de hand meestal ook is voorzien), zoals bij faillissement of in beslagname. In deze gevallen kan je soms goede zaken doen.

Tips bij een openbare verkoop

  • Neem achteraan plaats in de zaal, zodat je het overzicht behoudt over de andere kandidaat kopers.
  • Als je biedt en je hebt écht interesse om te kopen, dan kan je best iets meer bieden dan het minimum van 1.000 euro. Meestal doen geïnteresseerden een minimumbod van 1.000 euro boven de startprijs of het laatste bod. Als je echt wil kopen, kan je de prijs best 5.000 tot 10.000 euro omhoog jagen. Zo toon je aan het publiek dat je kandidaat bent en wil kopen tegen eender welke prijs.
  • Informeer je op voorhand zeer goed over de voorwaarden van de verkoop, over de bouwvoorschriften, eventuele verbouwingsvoorschriften, enz.
  • Het allerbelangrijkste: een bod op een openbare verkoop is bindend. Ga dus op voorhand langs bij jouw financieel adviseur, om duidelijk te weten tot hoever je kan bieden. Denk er ook aan dat de bijkomende kosten bij een openbare verkoop hoger liggen dan bij een onderhandse verkoop. Hoeveel die kosten openbare verkoop precies bedragen, wordt door de notaris op voorhand meegedeeld. De aankoopkosten moeten doorgaans binnen de vijf dagen betaald worden. Voor de betaling van de koopsom heb je doorgaans zes weken de tijd. Deze termijnen kunnen echter verschillen van streek tot streek; informeer dus op voorhand bij de verkopende notaris.

Hoe werkt een openbare verkoop huis of bouwgrond?

Op het ogenblik dat er niet meer wordt geboden, wordt er bij veel openbare verkopen een klein kaarsje aangestoken. Tijdens het branden van het kaarsje kan je nog bijbieden, als iemand biedt wordt het kaarsje uitgeblazen en een nieuw kaarsje aangestoken, tot er uiteindelijk iemand het hoogste bod heeft. Als de rook opstijgt is de kaars uit en is het pand of de bouwgrond verkocht aan de laatste bieder. Verder zijn er drie mogelijkheden: ofwel wijzen de verkopers het pand of de grond onmiddellijk toe omdat ze tevreden zijn over de prijs. Ofwel zijn ze helemaal niet tevreden, en houden ze de koop in. In een derde geval is de verkoper tevreden met prijs, maar hoopt hij dat er nog iemand 6.200 euro meer wil bieden tijdens de periode vlak na de openbare verkoop huis of bouwgrond. In dat geval geeft notaris het advies om het nog vijftien dagen mogelijk te maken om een hoger bod uit te brengen via de gerechtsdeurwaarder. Als er een hoger bod komt, zal de notaris een nieuwe zitdag organiseren waarop iedereen kan deelnemen. Zo niet, dan gaat de woning of grond naar de hoogste bieder. Soms worden er sowieso twee zitdagen georganiseerd. Op de eerste verkoopdag wordt het goed voorlopig toegewezen aan de hoogste bieder. Als iemand anders hoger biedt tijdens de tweede zitdag, moet deze een premie (meestal 0,5 % tot 1 % van het bod) betalen aan de hoogste bieder van de eerste zitdag. Wanneer de verkoper niet tevreden is met het geboden bedrag, kan hij het goed uit de verkoop terugtrekken. Op de verkoping zelf wordt de verkoopsakte getekend en je wordt onmiddellijk eigenaar.

Meer artikels over Financieel en juridisch