Notariskosten woning I: een huis kopen

Wanneer je een huis wil kopen of  bouwen, dan moet je waarschijnlijk ook geld lenen bij een financiële instelling. Voor elke hypothecaire lening voor de aankoop van een huis of een bouwgrond, zal je ook de notariskosten moeten betalen.

In dit artikel wil Homeproved een overzicht geven van de verschillende notariskosten die bij een woonkrediet komen kijken. In een tweede deel (‘notariskosten woning renoveren‘), zullen we dieper ingaan op de notariskosten bij een wederopname van een lopend krediet.

Leningkosten en notariskosten woning

Om een woning of een bouwgrond aan te kopen, kiezen de meeste mensen voor een financiering met een hypotheek op het betreffende pand, ook wel hypothecaire lening genoemd. Bij een hypothecaire lening dient het pand als garantie voor de kredietverstrekker, voor het geval dat de maandelijkse afbetalingen niet afgelost worden.

Vooraleer je een hypothecaire lening aanvraagt, is het belangrijk om jou goed in te lichten en exact te weten hoeveel zo’n lening jou zal kosten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Win dus informatie in bij jouw financiële instelling en maak op voorhand een krediet simulatie.

Verlies ook niet uit het oog dat een hypothecaire lening ook een notariële akte vereist (deze is niet dezelfde als de akte bij de verkoopsovereenkomst) die de kredietnemer aan de kredietverstrekker verbindt en ook notariskosten met zich meebrengt. Laten we dieper ingaan op deze notariskosten:

Registratierechten woning

Registratierechten zijn een belasting die de notaris ontvangt bij de inschrijving van een akte en vervolgens doorstort aan de fiscus. Dit recht bedraagt 1% op de totale som waarvoor een hypotheek genomen wordt. Bij de meerderheid van de aktes vraagt de financiële instelling een hypothecaire garantie om er zeker van te zijn dat ze het geleende bedrag zal terugvorderen. Op die manier is de kredietverstrekker er ook zeker van dat ze bijkomende gelden die ze uitgeleend heeft zal terugwinnen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor verzekeringspremies of de deurwaarder.

Hypotheekrechten woning

De hypotheekrechten zijn eveneens een belasting die door de notaris aan de fiscus wordt doorgestort. Deze belasting bedraagt 0,3% op de totale som waarvoor een hypotheek wordt genomen en wordt, net zoals het registratierecht, berekend op de totaalsom van hypotheek.

Recht op geschriften

Het hypotheekrecht zal oplopen naarmate het honorarium van de hypotheekbewaarder en de kosten die deze vraagt aan de notaris voor de aflevering van een hypothecair getuigschrift hoger zijn. Je moet ook het recht op geschriften van 50 euro betalen.

Eigenlijke notariskosten

Naast deze verschillende belastingen, moet je ook nog het honorarium van de notaris betalen, evenals de kosten van de notaris om inlichtingen te verzamelen bij allerhande officiële instanties. Het honorarium van de notaris is bij wet vastgelegd en is afhankelijk van het geleende bedrag. Merk op dat je sinds 1 januari 2012 21% BTW moet betalen op het honorarium notaris en op de overige kosten verbonden aan de notariële akte. Het registratierecht, de hypotheekrechten en het recht op geschriften zijn niet onderhevig aan deze BTW.

24/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

H
herremans

We hebben een hypotacaire lening aangegaan bij de KBC van 94.000 euro, we hebben de tien percent dus 9400 euro al betaald. Heb net naar de notaris gebeld, ze moeten ons nog een formulier laten invullen en zei me dat de noteriele kosten komen op min of meer 11.000 euro. Het is een klein bedrijf 5% is dit juist moeten wij zoveel betalen????? Mijn man dacht 1600 euro volgens zijn berekingen. DBV voor een snel antwoord.

Vriendelijke groeten,
Monique Herremans