Lenen voor een huis? Kies het woonkrediet dat bij jou past!

Lenen voor een huis? Kies het woonkrediet dat bij jou past!
Je gaat lenen voor een huis? Wie een woonkrediet aangaat om de aankoop van een woning te financieren, gaat een engagement aan voor verschillende jaren. Daarom is het belangrijk om een woonkrediet met zorg te kiezen. Enkele tips.

Bereken jouw leencapaciteit

Voor je een lening aangaat, moet je nagaan over hoeveel geld je reeds beschikt en hoeveel je kan lenen voor een huis. Om dit bedrag te bepalen, moet je al jouw uitgaven in rekening brengen. De kosten van jouw wagen, vervoer, verzekeringen, telefoon, internet, vrije tijd, kleding, voeding, belastingen, renovatiewerken, vakantie, school of studie, huishoudtoestellen,… Je moet rekening houden met talrijke dagelijkse uitgaven om onaangename verrassingen te vermijden wanneer je jouw hypothecair krediet afbetaalt.

Bepaal het kredietbedrag

Als je jouw jaarlijkse uitgaven grondig geanalyseerd hebt, kan je het leenbedrag van jouw woonkrediet gaan bepalen. Hiervoor kan je een kredietsimulator inschakelen. Neem na de woonkrediet simulatie contact op met jouw financiële instelling, want het is uiteindelijk aan haar om te bepalen hoeveel je zal kunnen lenen, rekening houdend met jouw financiële situatie. Tip: let erop dat het maandelijks af te betalen bedrag niet meer dan een derde van jouw inkomen bedraagt. Wanneer je het leenbedrag van jouw woonkrediet bepaalt, vergeet dan niet dat je ook nog bijkomende kosten zal moeten betalen voor de notariële akte, de dossierkosten, de verzekeringspremies of eventuele commissies voor de financiële instelling. Jouw kredietverstrekker zal jou hieromtrent al de nodige informatie verstrekken.

Lenen voor een huis: kies de aangepaste formule

Als je het kredietbedrag hebt bepaald, kan je samen met jouw kredietverstrekker de verschillende formules overlopen. Om het woonkrediet te kiezen dat bij jou past, is het belangrijk om goed te overleggen en te onderhandelen met jouw financiële instelling en zo de voordeligste formule te vinden.
  • Soorten rentevoeten. In overleg met jouw kredietverstrekker zoek je de rentevoet die het best overeenstemt met jouw persoonlijke situatie en jouw levenswijze. Sommige kredietnemers houden niet van onzekerheid en kiezen voor een vaste rentevoet, terwijl anderen een variabele rentevoet, die varieert naargelang de economische situatie, verkiezen.
  • Looptijd van het krediet. Samen met jouw kredietverstrekker bepaal je ook de afbetalingstermijn die best overeenstemt met jouw situatie.
  • Krediet met verzekering. Sommige verzekeringen, zoals een woonverzekering, een schuldsaldoverzekering, een levensverzekering of een verzekering lichamelijke ongevallen, zijn nauw verbonden met een woonkrediet en garanderen dat je, wat er ook gebeurt, eigenaar blijft. Sommige financiële instellingen bieden een voordelig verzekeringspakket aan, dat een woonkrediet met verzekeringen combineert. Kies de beste formule, in samenspraak met jouw kredietverstrekker en in functie van jouw noden en persoonlijke situatie.

Meer artikels over Financieel en juridisch