Jonge Belgen renoveren, maar niet van harte

De Belg en de baksteen in zijn maag: het is een cliché, maar dat maakt het nog niet minder waar. Jonge Belgen tussen de 25 en 34 hebben het moeilijk om een eigen woning te financieren en nemen noodgedwongen hun toevlucht tot renoveren en alternatieve financiering – want ook een lening vastkrijgen bij de bank is dezer dagen moeilijk.

Bouwen of renoveren?

De huidige generatie 25- tot 34-jarigen droomt nog steeds van een eigen woning, ondanks het feit dat de economische omstandigheden niet bepaald gunstig zijn. Volgens een enquête uitgevoerd door Woningen Blavier en het online onderzoeksbureau iVox, hebben bijna 3 op de 4 van de 25- tot 34-jarigen een budget van minder dan 250.000 euro om een eigen woning te kopen of te bouwen. Dat is te weinig, en dus ziet menig jonge Belg zich genoodzaakt om tweederde van het bedrag tot het volledige bedrag te lenen.

 

En daar wringt het schoentje, want de banken zijn strenger dan ooit als het gaat om leningen toekennen. Een startkapitaal van minder van 50.000 euro als eigen inbreng? Ook dat is tegenwoordig te weinig.

De woningdroom toch waarmaken?

Om de droom van een eigen woning alsnog waar te maken, zoeken de bouwers, kopers en renoveerders van deze generatie dan ook naar alternatieven en oplossingen. En die zijn er, wonderwel.

1.      Ingekrompen budget, kleinere woning

Is het budget niet groot genoeg voor die vrijstaande woning in het groen, het liefst vlakbij de stad? Dan wordt er gekozen voor een kleinere woning. Ook alternatieve woonvormen zoals cohousing zijn een optie om met een beperkt budget tóch een eigen woning te verwerven.

2.      Renoveren in plaats van bouwen

Aan een nieuwbouw hangt een fameus kostenplaatje vast. Ook al dromen de meeste 25- tot 34-jarigen van bouwen, in de praktijk kiezen ze toch vaak voor renovatie van een bestaand huis. Al is ook dat niet zonder risico, want een gekocht huis vertoont vaak pas na verloop van tijd verborgen gebreken, die de kosten voor de verbouwing de hoogte in jagen.

3.      Zelf doen

Een laatste manier om de kosten voor je eigen woning te drukken, is meer zelf doen. Doe-het-zelvers hebben vaak financieel een streepje voor ten opzichte van wie de verbouwingswerken uitbesteedt aan professionals.

06/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?