Isolatiepremies en groenestroomcertificaten

U heeft vast al gehoord dat de begroting die Di Rupo op 1 december 2011 neerlegde ook gevolgen heeft voor de subsidies voor isolatie. Enkel de premie voor dakisolatie blijft bestaan. Ook de bedragen van groenestroomcertificaten en subsidies voor zonnepanelen worden aangepast in 2012.

Isolatiepremies

Het Vlaams gewest verandert vanaf 1 januari de eenmalige premies voor isolatie van dak of zoldervloer van de woning. Er komt één premie van 6 euro per vierkante meter voor zowel dakisolatie, vloerisolatie als muurisolatie. De premie geldt vanaf de eerste vierkante meter, waardoor mensen met daken kleiner dan 40 vierkante meter ook recht hebben op de premie. De isolatiepremie is wel begrensd op 120 vierkante meter.

 

 

 

 

 

Groenestroomcertificaten

Het bedrag van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen wordt in de loop van 2012 aangepast. Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt door zonnepanelen ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat. Elk certificaat kan bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde. Deze certificatenwaarde hangt af van de grootte van de installatie. Voor panelen met een vermogen tot 250kW die in dienst worden genomen van januari tot maart 2012, ontvangt u 250 euro per certificaat, van april tot juni 230 euro en van juli tot december 210 euro. U heeft recht op dat bedrag gedurende 20 jaar. Vanaf 2013 ontvangen nieuwe installaties gedurende 15 jaar groenestroomcertificaten.

Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. Op de website van de VREG vindt u meer informatie over de voorwaarden, het bekomen van groenestroomcertificaten en de automatische omruiling.

Laat u door de verminderde energiepremies niet tegenhouden om een woning te kopen. Op de website van DVV vindt u meer informatie over woonkredieten.

22/12/2011

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?