Hypothecair krediet of hypothecaire lening?

Lening en krediet, beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch bestaat er een belangrijk verschil tussen een hypothecaire lening en een hypothecair krediet. Homeproved licht toe…

Een hypothecaire lening

Bij een lening krijg je eenmalig het ganse bedrag uitgekeerd om een belangrijke aankoop te doen. Je betaalt dit bedrag terug volgens de afgesproken terugbetalingswijze en op de vastgelegde termijn. Wanneer je het volledig geleende bedrag en de rente hebt afbetaald, is de lening ten einde.

Wil je een nieuwe lening aangaan? Dan moet je bij jouw financiële instelling een nieuw dossier openen en ook bij de notaris moet je dan een nieuwe hypotheekakte laten opmaken.

Hypothecaire leningen kunnen eventueel aangevuld worden met verzekeringscontracten, waarbij in geval van overlijden van de ontlener vóór de terugbetalingstermijn, het overblijvend saldo van de lening volledig terugbetaald wordt door de verzekeringsmaatschappij (schuldsaldoverzekering) of waarbij het ontleende kapitaal volledig wordt terugbetaald met de uitbetaling van het verzekerd kapitaal (gewone of gemengde levensverzekering).

Een kredietopening

Een hypothecair krediet is ‘heropneembaar’. Ook in dit geval worden de specifieke voorwaarden zoals de intrest, de terugbetalingstermijn enz. op voorhand overeengekomen tussen de kredietnemer en de financiële instelling. Het belangrijkste verschil met de hypothecaire lening is dat je, tijdens de looptijd van het krediet, het bedrag dat je al hebt opgenomen opnieuw kan opnemen en afbetalen met bijkomende intresten. Het dossier van de bank, alle borgstellingen en ook de notariële akte blijven hierbij beschikbaar en moeten niet opnieuw worden opgesteld. De wederopname is uiteraard beperkt tot het oorspronkelijk toegekend bedrag en kan enkel bekomen worden met een akkoord van de kredietverstrekker.

Hypothecaire lening of hypothecair krediet?

Vandaag de dag vinden we vooral kredietopeningen op de Belgische markt.

01/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

HI
Heye ivan

Hallo,
Ik heb namelijk een garage gekocht .
Ik had die graag in mijn lening gestoken .
Is dit mogelijk?

Mvg ivan

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Ivan,

  Normaal gezien zou je een nieuwe lening kunnen aangaan om je garage af te betalen. Ga daarvoor zeker eens langs bij je bank: die vertelt jou alle mogelijkheden.

  Met vriendelijke groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project