Hulp nodig bij problemen met je aannemer? Dit kost bemiddeling je!

kosten bemiddeling

Wanneer je problemen hebt met je aannemer en onderling overleg niet lijkt te helpen, kan je gelukkig altijd de hulp inroepen van professionals voor bemiddeling. Hoe, wat & wie, lees je hier. Maar… uiteraard is dat niet gratis. In dit artikel vind je meer info over het prijskaartje dat verbonden is aan professionele hulp bij aannemerproblemen.

Van kleingeld tot grote sommen

Voor niets komt de zon op… en dat mag je (in dit geval) gerust letterlijk nemen. Stappen ondernemen naar bemiddeling toe, hoe klein ook, kost geld. Gelukkig neemt die kostprijs pas toe naarmate het probleem erger wordt of niet opgelost raakt, en kan je dus relatief goedkoop ‘beginnen’.

Een aangetekende brief

postzegels

De eerste stap die je onderneemt wanneer je onderling niet tot een oplossing komt met je aannemer, is het versturen van een ingebrekestelling. Doe je dat via e-mail, dan is dat uiteraard gratis. Wil je meer zekerheid – en dat raden we aan -, dan kies je voor een aangetekende brief. Zo’n brief kost je tussen €7 en €20, afhankelijk van het formaat & de bijhorende verzekering die je kiest.

De Verzoeningscommissie Bouw

Een tweede stap die je kan ondernemen, is naar de Verzoeningscommissie Bouw stappen. Dit is de eerste ‘echte’ vorm van bemiddeling, en heeft een prijs afhankelijk van het type expertise dat nodig is.

verzoeningscommissie bouw
  • Een basisexpertise kost per partij zo’n €333. Die prijs kan oplopen wanneer er extra onderzoeksdaden bij komen kijken. Daarvoor werkt men met een ereloon van €121 per uur, eventuele verplaatsingskosten en extra secretariaatskosten (tot €50).
  • Voor een complexe expertise is er geen vaste prijs, maar werkt men met een uurloon van €100 per uur. Daar komen nog administratiekosten bij.

Een erkend bemiddelaar

De Verzoeningscommissie geen soelaas gebracht? Dan kan je een erkend bemiddelaar inschakelen. Een bemiddelaar vraagt gemiddeld zo’n €80 – €150 per uur. Afhankelijk van de situatie is één gesprek voldoende of zullen beide partijen vaker moeten samenkomen voor bemiddeling. Hoe langer het proces aansleept, hoe hoger de kosten dus zullen oplopen.

De rechtbank

Een laatste oplossing is de rechtbank. In dat geval ligt de betaling iets anders. De verliezende partij staat in deze fase in voor alle kosten. Dat zijn zowel de gerechtskosten als het loon van de expert. Ben je dus zeker dat je gelijk zal krijgen, zal je niets moeten betalen. In het andere geval loop je het risico een hele som geld te moeten neertellen.

kosten bemiddeling

Ten slotte is er nog de advocaat. Je bent niet verplicht om vanaf het begin een advocaat in te schakelen, maar het advies van een professional kan in vele gevallen de bemiddeling vereenvoudigen. Overleg met je advocaat hoe jullie het ereloon zien. Dat kan gaan van een uurtarief (€75 – €175 per uur) tot een prijs op dossierbasis.

Bijkomende vragen? Misschien vind je hier het antwoord wel!

05/06/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?