Hoeveel kost de renovatie van een woning?

In Vlaanderen zijn de meeste huizen ouder dan 50 jaar. Kopers moeten daarom rekening houden met de kosten die een renovatie met zich mee brengt. Het grootste deel van de kosten wordt bepaald door je eigen voorkeuren, maar er zijn enkele zaken die je bij elke woning moet controleren…

Wat kost renoveren?

Als je een huis wil renoveren zijn er heel wat kosten aan gekoppeld. Als we de algemene regel nemen, moet je al snel 150 000 euro uittrekken voor de renovatie van een woning van 150 vierkante meter. Natuurlijk schommelt deze prijs enorm afhankelijk van de toestand van het huis, de keuzes die jij maakt en de gewenste mate van afwerking. Toch blijven er enkele zaken over waar bij elke renovatie rekening mee moet gehouden worden.

Renovatie: elektriciteit en verwarming

In oude woningen voldoet de elektrische installatie niet meer aan de wettelijke normen. Je gaat meestal best over tot het volledig vernieuwen. Dat wil zeggen: een nieuwe elektriciteitskast, het aanleggen van bekabeling en het plaatsen van schakelaars en stopcontacten. Het kostenplaatje hiervan ligt tussen de 7000 en 10 000 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eisen op valk van domotica.

Vaak zijn oude woningen nog uitgerust met gaskachels. Als dit het geval is laat je best een nieuwe ketel en leidingen plaatsen en heb je radiatoren nodig. Per radiator moet je rekenen op ongeveer 600 euro, een nieuwe ketel kost rond de 5000 euro. Tel dat je 10 radiatoren nodig hebt en een nieuwe ketel, dan lopen de kosten voor verwarming al snel op tot 11 000 euro.

Renovatie sanitair

Oude waterleidingen scheiden meestal het regenwater niet, ook kunnen de oude leidingen verroest zijn. Om deze sanitaire voorzieningen aan te passen reken je best op 5000 euro. Dit is zonder de aankoop van nieuwe kranen en andere sanitaire benodigdheden. De prijs kan gaan van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Dat hangt volledig af van jouw eigen voorkeuren.

Ramen, het dak en de muren

Nog geen dubbele beglazing in de ramen? Dan is dat zeker een aanrader! Het is een dure investering, maar een die zichzelf terugverdient. Reken hier op 500 euro per vierkante meter raam. Per woning kan dit oplopen tot een totaalprijs van 15 000 euro. Als je helemaal pech hebt, is het dak niet geïsoleerd. Een nieuw zadeldak kost ongeveer 170 euro per vierkante meter.

Na het afronden van bovenstaande werken, kunnen de binnenmuren waarschijnlijk een nieuwe bepleistering gebruiken. Om binnenmuren te herbepleisteren tel je best 20 euro per vierkante meter.

Renovatie: het totale kostenplaatje

Je moet geen extreme dingen doen om tot een kostenraming van 64 500 euro te komen. Reken daar 10% bij om tegenslagen op te vangen en je komt op 70 000 voor een basis renovatie… Om de kosten te drukken, doe je er goed aan om verschillende offertes voor je totaalrenovatie te vergelijken. Let op! Na de renovatie is de woning nog niet afgewerkt. Er komen dus nog kosten bij voor het afwerken en inrichten van jouw woning.

01/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?