Gaan lenen als alleenstaande: waar moet ik op letten?

Gaan lenen als alleenstaande: waar moet ik op letten?
Of je nu single, samenwonend of getrouwd bent, iedereen droomt er wel van om op termijn zelf een eigendom te bezitten. En dan kan je er niet omheen: je zal hoogstwaarschijnlijk een lening moeten aangaan om je droomwoning te kunnen betalen. Als single is dit natuurlijk minder evident dan met z’n tweetjes. Wat moet je weten voor je gaat lenen als alleenstaande?

Meer en meer singles

Opvallend is dat er steeds meer singles zijn in ons Belgenlandje. Ruwweg 1,6 miljoen Belgen tussen de 20 en de 69 gaan als single door het leven. Er zijn een aantal factoren die deze ontwikkeling kunnen verklaren. Allereerst, zijn er veel jongvolwassenen die ervoor kiezen om eerst een carrière uit te bouwen voor aan het gezinsleven te beginnen. Na een aantal jaren gewerkt te hebben beslissen ze vaak om te profiteren van de lage rente op dat moment en niet te wachten op de ware voor het aangaan van een lening. Daarnaast is er nog een tweede reden: de toename in het aantal echtscheidingen. In 2016 werden er volgens het Belgische statistiekbureau 44.725 huwelijken voltrokken en scheiden er 23.583 koppels uit de echt. Lenen als alleenstaande komt met andere woorden vaker voor dan je zou denken!

De leencapaciteit is key

lenen als alleenstaande Maar hoeveel kan je als alleenstaande dan precies gaan lenen? Het bedrag dat je maximaal kan ontlenen via de hypothecaire lening, wordt hoofdzakelijk bepaald door het netto gezinsinkomen. Bij singles is dat bedrag doorgaans minder dan bij een gezin dat uit twee personen bestaat, waardoor de leencapaciteit lager ligt. Over het algemeen wordt aangenomen dat de maandelijkse kost van je hypothecaire lening niet hoger mag zijn dan 1/3 van het maandelijks netto-inkomen. Hoe kan je als alleenstaande je leencapaciteit dan verhogen en snel geld lenen?
  • Om te vermijden dat je als alleenstaande te kampen krijgt met zware maandelijkse aflossingen, kan je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt in de loop van de leentermijn enkel rente. Je effectieve schuld wordt pas afgelost na afloop van de lening. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je je eerste woning verkoopt of na een afgesproken termijn. Zo kan je tijdens de lening naar eigen believen sparen om het restbedrag af te betalen. Alleenstaanden weten dat je sommige maanden namelijk meer zal kunnen sparen dan andere...
  • Een kredietgever kan ook andere zaken mee in rekening nemen om de leencapaciteit te bepalen. Zij kijken meestal naar het totaalplaatje. Alternatieve zekerheden zoals borgstelling door een familielid zijn daarbij cruciaal. Die elementen zorgen er bovendien ook voor dat je aan een gunstigere rentevoet zal kunnen lenen.

Lenen als alleenstaande: raad op singlemaat

monetaire overeenkomst Lenen als alleenstaande is dus niet onmogelijk... gebruik deze tips om als single de goedkoopste hypothecaire lening te pakken te krijgen.
  • Spaar liever iets langer totdat je een aanzienlijke eigen inbreng kan voorleggen. Kan je meer dan 25% van de aankoopwaarde zelf betalen, zullen de banken jouw kredietwaardigheid hoger inschatten. Je toont namelijk aan dat je in staat bent om eventuele onverwachte kosten op te vangen.
  • Zorg ervoor dat je eerst reeds lopende leningen hebt afbetaald. Als je nog een persoonlijke lening en/of autolening hebt openstaan, zijn er meerdere schuldeisers. Een kredietgever gaat er dan vanuit dat de kans dat zij hun geld zullen terugkrijgen kleiner is. Door je bestaande leningen eerst af te lossen, verlaag je dit risico.
  • Ga er niet vanuit dat op een langere termijn lenen de oplossing is, omdat de maandelijkse aflossing dan lager ligt. In de praktijk worden leningen met een termijn van meer dan 25 jaar zelden toegekend.
  •  Alleenstaanden met een beperkt inkomen kunnen wel een sociale lening aanvragen bij de Vlaamse Overheid, de provincie of bij een reguliere kredietmaatschappij. Dankzij deze woonlening kan je met een klein inkomen extra goedkoop lenen. Let wel dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om deze aantrekkelijke rentevoet te bemachtigen.
  • Wist je dat je ook als single in aanmerking kan komen voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse Overheid? Zo krijgt de kredietnemer bescherming wanneer deze onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt zou worden.
  • Inwoner van Nederland? Bekijk dan zeker de optie om geld te lenen zonder bkr.
  • Tot slot, raden we je ook aan gebruik te maken van het feit dat er verschillende kredietgevers aanwezig zijn op de markt. Durf rond te vragen, rentevoeten te vergelijken en te onderhandelen. Kredietgevers zullen sneller water bij de wijn doen als ze weten dat de concurrentie een gunstigere rentevoet kan voorleggen. Zij willen immers geen nieuwe klant mislopen. Vaak helpt het om extra verzekeringen zoals schuldsaldoverzekering, autoverzekering, familiale verzekering bij dezelfde bankinstelling te nemen om de rentevoet te verlagen.

Meer artikels over Financieel en juridisch