Een zonneboiler plaatsen: op welke premies heb ik recht?

Met een zonneboiler beschik je op elk moment van de dag over voldoende warm water, dat bovendien op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Het plaatsen van een zonneboiler geeft je mogelijk recht op enkele premies van de netbeheerder of de overheid.

De voordelen van een zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen, dat vervolgens in een vat wordt bewaard. Op die manier beschik je op elk tijdstip over een hoeveelheid warm water, ook al schijnt de zon niet. Zelfs in de wintermaanden kun je met een zonneboiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of je huis schoon te maken. Er bestaan ook grote zonneboilers, die op industriële basis gebruikt worden in openbare zwembaden of brouwerijen.

Premies voor een zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruikt van de natuurlijke energie van de zon om warm water te produceren. Omdat dit systeem erg milieuvriendelijk is, voorzien de Vlaamse overheid, de netbeheerders of de gemeenten premies voor mensen die een zonneboiler in hun woning plaatsen.

Concreet kun je in aanmerking komen voor volgende premies:

  • Premie van de netbeheerder: wie in zijn woning of appartement een zonneboiler laat plaatsen door een aannemer, kan daarvoor een premie krijgen van de netbeheerder.
  • Verbeteringspremie: deze premie geldt alleen bij woningen die minstens 25 jaar oud zijn.
  • Een premie van de gemeente of provincie: sommige gemeenten of provincies geven een premie voor de installatie van een zonneboiler. Omdat de gemeentelijke regelgeving jaarlijks sterk kan verschillen, win je op voorhand het best advies in bij de informatie- of milieudienst van je gemeente.

Wijzigt er binnenkort iets aan deze premies?

De Vlaamse overheid liet al meerdere keren verstaan dat het systeem van de energiepremies en renovatiepremies in de nabije toekomst mogelijk grondig wordt aangepast. Sommige mensen aarzelen dan ook om eventueel een zonneboiler te plaatsen.

Voorlopig kun je gerust zijn, want dit jaar verandert er alleszins niks aan de energiepremies. Een beslissing over een mogelijke afbouw van de premies wordt pas in de loop van de komende maanden verwacht. Eventuele wijzigingen zullen dan in principe vanaf 1 januari 2016 van kracht worden.

16/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?